10 kg de artificii confiscate la Tg.Mureș
Publicat de radiomures, 11 decembrie 2014, 12:31
Poliţiştii au declanşat, săptămâna aceasta, acţiunea „Foc de Artificii”.
Controalele îi vizează pe importatorii şi comercianţii de materiale pirotehnice.
În primele două zile de controale au fost deja confiscate 10 kg de astfel de produse deținute ilegal de comercianți sau persoane fizice.
Conform legii, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei.
În categoria I sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distractie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi. În aceasta perioadă, se recomandă părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Din acest considerent, folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.
De asemenea, nu este lipsit de importanţă ca noxele rezultate în urma arderii acestora pot influenţa dăunător mediul ambiant. Din toate considerentele expuse, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş recomandă să studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul acestora, astfel încât să înlăturaţi riscul de producere a unor incendii nedorite ori vătămări corporale care ar putea să umbrească frumuseţea sărbătorilor de iarnă.
Regulament privind folosirea articolelor pirotehnice se interzice în următoarele situaţii:
– între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
– la o distanţă mai mică de 50 metri de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 metri faţă de cele cu peste patru niveluri;
– la o distanţă mai mică de 500 metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
– în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
– pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
– la o distanţă mai mică de 500 metri de păduri.
Cristina Bulbescu