100 de grame de cozonac pot conține 8 lingurițe de zahăr

Publicat de Corina Muntean, 26 decembrie 2019, 13:46 / actualizat: 2 ianuarie 2020, 11:37
InfoCons a realizat un studiu despre cozonaci, analizând 20 de produse de la diverși producători și distribuitori.
Umplutura lor variază între 3.8% si 40%, iar specialiștii au găsit până la 9 aditivi alimentari într-un singur produs.
Cozonacul din comerț abundă în conținutul de zahăr. Analizele au depistat la unele produse peste 30 de grame de zahări la suta de grame de cozonac, ceea ce înseamnă 8 lingurițe de zahăr.
În aceste condiții, valoarea energetică a cozonacului poate depăși 400 de kcal la 100 de grame.
Președintele InfoCons, Sorin Mierlea:
Din evaluările pe care le-am făcut, la o singură masă de Crăciun, la 100 de grame de produse, putem să ingerăm peste 160 de aditivi, coloranți, conservanți, celebrele E-uri, ceea ce înseamnă că multe dintre ele se dublează, se triplează, ajung de 5 ori să le ingerăm într-un timp foarte scurt, iar când discutăm despre copii, despre persoane cu probleme de sănătate, despre vârstnici, copiii noștri, ar trebui să fim mult mai atenți cu produsele care conțin aditivi, coloranți.
Pentru prevenirea diabetului și a obezității, organizația Mondială a Sănătății recomandă ca zahărul să nu depășească 10% din cantitatea totală de calorii consumate de către o persoană, pe zi (aproximativ 50 g pentru o dietă de 2.000 kcal).
Raluca Creț