10 spitale din Mureș sunt acreditate

Publicat de radiomures, 9 august 2016, 16:30 / actualizat: 11 august 2016, 19:49
Este vorba de cele două spitale județene din Tîrgu-Mureș, spitalele municipale din Sighișoara și Târnăveni, cele orășenești din Sovata/Niraj și Sângeorgiu de Pădure, precum și 4 spitale private din Tg. Mureș: Nova Vita, CardioMed, TopMed și Puls.
La spitalele din Reghin, Luduș și Centrul Galenus este în curs de finalizare procesul de acreditare.
Printre primele unități acreditate din județ s-a numărat Spitalul Clinic de Urgență din Tîrgu-Mureș, care acum se pregătește de reacreditare, spune purtătorul de cuvânt al unității, Mariana Negoiță:
Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș a fost acreditat în anul 2013. Acreditarea confirmă că o unitate medicală dispune de resursele și de competențele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialitățile pe care le are în structură. De fapt, confirmă că o unitate medicală face ceea ce spune că face.”
Ultima unitate spitalicească acreditată din județ este Spitalul Municipal ”Gheorghe Marinescu” din Târnăveni.
Pentru obținerea acreditării însă s-a depus o muncă ”titanică”, spune directorul medical al unității, dr. Răzvan Mihăileanu:
A fost o muncă enormă de echipă. A durat cel puțin 6 luni până ce am reușit să facem toate dosarele ce erau necesare pentru acreditare, să aduce spitalul la anumite norme pe care trebuia să le îndeplinim și care erau absolut necesare pentru acreditare. Evident, a presupus și o serie de investiții pentru a ajunge la aceste norme. Dar a fost o muncă titanică, aș putea spune.”
Primul proces de acreditare a spitalelor publice și private din România a debutat în anul 2011 și se încheie luna aceasta, fiind derulat de către Autoritatea Națională de Management în Sănătate.
Din această toamnă începe ciclul doi de acreditare a spitalelor, care, va pune accent pe îngrijirea bolnavilor.
Este ceea ce s-a constatat că lipsește din spitalele românești, spune purtătorul de cuvânt al Autorității de Management în Sănătate, Luminița Vâlcea:
Practic, se va simplifica acreditarea spitalelor și pune mult mai mare accept pe îngrijirea pacienților. Are trei capitole importante și mari: managementul strategic și organizațional, managementul clinic și etica medicală și drepturile pacienților. Se pune mult mai mare accent pe tot ceea ce înseamnă îngrijirea pacientului, inclusiv modul de comunicare cu pacientul și cu aparținătorii pentru că din experiența de până acum, asta este o problemă, într-adevăr.”
Acreditarea spitalelor, atât a celor private cât și a celor publice, este un proces obligatoriu pentru ca acestea să intre în relații contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate.
De asemenea, spitalele acreditate îndeplinesc anumite norme sanitare datorită cărora pacienții pot apela la serviciile lor cu mai mare încredere.
Crsitina Bulbescu