10 școli din județul Mureș se comasează
Publicat de radiomures, 22 ianuarie 2016, 12:06 / actualizat: 22 ianuarie 2016, 13:54
4 dintre acestea sunt din Tîrgu-Mureș, din Cartierul Tudor Vladimirescu. În județ se comasează școlile din Dumbrăvioara și Ernei, apoi gimnaziile și liceele din Miercurea Nirajului și Iernut.
Situația nu este una nouă, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar, care menționează că procesul de comasare a început încă de acum 15 ani. Atunci existau în județ 400 de școli, iar astăzi mai sunt doar 170.
Motivele ar fi: optimizare, eficientizare, încadrare în costuri, în numărul de posturi și alte rațiuni … financiare.
Comasarea nu înseamnă că dispar posturi de cadre didactice, în schimb va fi redusă schema de personal nedidactic cu 4 sau 5 posturi.
Un singur director general va coordona câte două școli și va rămâne câte un director adjunct în fiecare unitate, a precizat inspectorul șef al ISJ Mureș, Ștefan Someșan:
Nu este o măsură de altă natură decât de eficientizarea rețelei școlare și, sigur, a procesului de învățământ. Nu este nici un secret, dorim să optimizăm utilizarea mai rațională a personalului nedidactic unde avem o risipă destul de mare în actuala formă de organizare. Nu sunt deloc atinse posturile didactice, deci învățători, educatoare și profesori și, de asemenea, nu sunt atinse posturile de femei de serviciu, paznici… În schimb, contabilitatea se restrânge, secretariatul se restrânge, bibliotecari nu avem nevoie de doi…”
La Tîrgu-Mureș vor fi comasate școlile ”Mihai Viteazul” (fosta Generală nr 5) cu ”Tudor Vladimirescu” (Generala 20), respectiv ”Romulus Guga” (fosta școală 18) cu Gimnaziul ”George Coșbuc” (Generala 3). Procesul de comasare va debuta la toamnă, odată cu începerea noului an școlar.
Deși are o bază materială mai bună, mai multe săli de clasă, Școala ”Tudor Vladimirescu” își va pierde personalitatea juridică, iar elevii se vor împărți între cele două școli.
Situația nu este încă finală, spune directorul Boczog Szabolcs:
Un singur lucru e clar: Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu rămâne structură Școlii Gimnaziale Mihai Viteazul Tîrgu-Mureș, deci personalitatea juridică a școlii noastre a fost desființată. Se reduce un post de director, un post de secretară … Dar trebuie să ținem cont și de baza materială existentă. Un singur lucru e clar: nu putem muta clasele deodată. Asta se va face pe parcurs, treptat.”
Părinții nu sunt de acord cu noile prevederi și spun că impactul emoțional al copiilor va fi foarte mare:
Nu prea sunt de acord. Nu prea știu detaliile, dar nu sunt de acord. Pe viitor ar putea fi OK, mă gândesc la generațiile viitoare, de la anul, dar generațiile de acum să rămână așa. Părinții s-au implicat și material (în dotarea sălilor de clasă) și partea a doua, e psihicul copiilor, pentru că s-au obișnuit aici și să-i mute dintr-o parte în cealaltă e.. destul de urât.” ”Nu mi se pare o idee bună, mai ales că am doi copii și unul să-l aduc aici și celălalt dincolo… nu mi se pare OK.” ”Nu suntem de acord oricum. Deci, răspunsul e NU. Avem doi copii. Unul să fie la o școală și unul la cealaltă? Acum a început unul pe Grupa 0 și celălalt e pe a patra. Nu am cum să-i despart. Pentru noi o să fie rău.” ”Ne pare rău. Sper invers să fie, nu la Școala 5 să aparținem. Totuși, Generala 20 e mult mai bine dotată, mult mai altfel arată și cealaltă e și mai departe… Acum ne zic că n-o să fie mare schimbare dar în timp… Deci, numai vorbe sunt deocamdată. Nimic în scris nu am primit.”
Tudor Vladimirescu este cel mai mare cartier din Tîrgu-Mureș, dar distanțele nu sunt atât de mari pentru a nu putea fi parcurse pe jos, spune inspectorul școlar, Ștefan Someșan:
Acuma, nu suntem în New York… Între cele două școli din Tudor care se comasează, Tudor Vladimirescu și Mihai Viteazul, nu știu dacă sunt mai mult de 100 de metri între clădiri. Sigur, nu ne-am născut cu toții în școală și lângă școală. Eu sunt sătmărean și făceam zilnic până la liceul meu, dus-întors, o oră. Și mai e și sănătos (mersul pe jos). Știu cazuri de copii care vin de pe strada Papiu cu taxiul și cu mașina la Liceul Papiu și Unirea. Acum văzut astfel de exemple.”
Scăderea demografică de la nivel național este resimțită din plin și în județul Mureș, unde, an de an, scad efectivele de elevi cu 1.000. Asta înseamnă, anual, 50 de posturi mai puține în învățământ.
În prezent, în județul Mureș sunt 90.000 de elevi, față de peste 130 de mii în anul 1990.
Conducerea Inspectoratului Școlar Mureș a asigurat sindicatele că nici un angajat care trebuie să părăsească unitățile școlare ce se comasează nu își va pierde locul de muncă, ci va fi redistribuit la altă unitate.
Cristina Bulbescu
Sursa foto: arhiva