10% din femeile care au participat la screeningul de cancer de col uterin au avut rezultat pozitiv

Publicat de Stan Lucian, 20 decembrie 2023, 14:01
Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș s-a încheiat cu concluzii îngrijorătoare.
Obiectivul proiectului a fost creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de col uterin.
Peste 170.000 de femei din județele Mureş, Alba, Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna au primit informații despre prevenția și tratamentul cancerului de col uterin, iar peste 18.000 dintre acestea au beneficiat și de teste HPV și Babeș Papanicolau.
Manager deproiect, Dr. Cristina Uzun, a arătat că 10% dintre femeile testate au primit un diagnostic pozitiv și au fost îndrumate spre tratament:
Avem 1.813 cazuri pozitive și numărătoarea nu s-a finalizat. Iată, un procent de 10% din cazuri sunt pozitive. Un procent mare, dublu față de media europeană. Ne obligă acest procent să ne mărim capacitatea și de dotare, în continuare, a clinicilor de obstetrică – ginecologie pentru a putea face față mai ușor acestei avalanșe de femei.”
Şeful Secţiei Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Szabo Bela, a precizat că încă există o reticență din partea femeilor în a-și face aceste teste, care le-ar putea salva viața, în cazul depistării precoce a bolii:
Sunt foarte multe feluri de tumori maligne, în majoritatea cazurilor nu avem o cauză exactă. În cazul cancerului de col uterin știm, este cauzat, undeva, infecției cu virus HPV. De la zero până la un cancer de col uterin trec cam șapte ani și avem timp berechet ca să luăm niște măsuri ca să prevenim formarea cancerului.”
Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare și depistare precoce.
Directorul medical al Spiralului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, dr. Szekely Edit:
Avem două mesaje importante de transmis femeilor, pe de o parte, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și pe această componentă trebuie pus accent în continuare și, pe de altă parte, cancerul de col uterin este curabil dacă se descoperă la timp.”
Proiectul derulat în perioada 2021-2023 a fost finanțat cu fonduri europene, iar valoarea totală a contractului de finanțare a fost de peste 10 milioane de euro.
Autor: Raluca Creț