10% din bugetul sănătăţii ar trebui să meargă în acţiuni de prevenţie

Publicat de radiomures, 13 decembrie 2015, 13:37 / actualizat: 13 decembrie 2015, 22:37
Cel puţin asta doresc cei care au iniţiat proiectul de lege referitor la prevenţia în sănătate. Discuţii pe acest subiect au avut loc în acest sfârşit de săptămână la Tg.Mureş în cadrul Comisiei regionale de sănătate a Partidului Naţional Liberal.
La acestea a participat şi europarlamentarul Cristian Buşoi care spune că pe lângă fonduri este necesară şi înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale de Prevenţie în Sănătate:
Este proiectul la care lucrează şi pe care îl promovează organizaţia de femei a PNL (…) şi colegi din Parlament. Şi am discutat cum am putea înfiinţa acea autoritate de prevenţie în sănătate şi, mai ales, cât de fezabil este ca 10% din bugetul sănătăţii, aşa cum se propune în proiectul de lege, să fie acordat activităţilor de prevenţie. Evident că sunt numeroase activităţi de prevenţie care pot fi făcute de nenumăraţi actori, de la medicii de familie, până la medicii de spitale, de autorităţile publice locale până la Ministerul Sănătăţii, în cazul campaniilor de informare, de la institutele de sănătate publică în cazul campaniilor de screening, campaniile de vaccinare sunt foarte importante, laboratoarele vor avea un rol important în acele teste care pot în mod precoce să depisteze anumite boli. Dar până să ajungem la un program ambiţios de prevenţie în sănătate, avem nevoie de o autoritate care să facă acest lucru şi de un buget consistent.
Europarlamentarul a afirmat că trebuie valorizaţi mai mult medicii de familie, care nu sunt stimulaţi pentru ca să rezolve toate acele cazuri care nu necesită tratamente sau intervenţii speciale.
Sanda Viţelar
Sursa foto: arhiva