10% din agricultura județului Mureș este afectată de deficitul de apă
Publicat de Stan Lucian, 7 mai 2024, 17:00
Agricultorii speră ca acest deficit să fie suplinit de ploile ce se anunță zilele următoare.
Valul de frig de luna trecută a afectat puțin vița de vie și pomii fructiferi, mai ales cele din curțile oamenilor. Nu însă și culturile mari, fiindcă floarea deja se scuturase iar fructele au început să se dezvolte, a explicat pentru Radio Târgu Mureș directorul Direcției Agricole Mureș, Silvia Jude:
Plantațiile pomicole și viticole se prezintă bine, doar că perioada când am avut temperaturi cu minus a afectat puțin mugurii la vița de vie. Suprafețe minime au fost afectate, în special zonele joase, nu și cele de pe expoziția sudică unde sunt plantațiile mari. Viță de vie avem 822 de hectare din care 680 de vie nobilă și restul hibridă. Pomii fructiferi nu au suferit din cauza temperaturilor scăzute; situația este undeva la 5100 de hectare, din care pe rod avem 2700.”
Pe de altă parte, atât culturile agricole de toamnă cât și cele de primăvară se prezintă bine, apreciază specialiștii.
Revine directorul Direcției Agricole Mureș, Silvia Jude:
Culturile de toamnă se prezintă bine, grâul și orzul sunt în perioada de înspicare, de alungire a paiului, rapița este înflorită. Lucrările de sezon sunt încadrate în epoca optimă pentru însămânțarea culturilor de primăvară, chiar s-a finalizat aproape cultura de soia și se continuă cu plantarea legumelor și semănatul porumbului, pe în jur de 78.700 de hectare.”
Datorită reînființării fabricii de zahăr de la Luduș, culturile de sfeclă de zahăr au revenit în forță în Mureș, existând la ora actuală plantări pe 3.800 de hectare, în creștere față de anul trecut când existau culturi de sfeclă pe 2015 hectare.
Pe ansamblu, agricultura județului Mureș nu este decât în proporție de maximum 10 la sută afectată de deficitul de apă.
Autor: Valeriu Russu