10.000 de mașini intră în Tg. Mureș în fiecare dimineață dinspre Sâncrai, Ceuaș și Sântana
Publicat de Rotar Mirela, 14 iunie 2022, 14:10
În ultimii 10-15 ani, piața imobiliară din localitățile limitrofe Municipiului Târgu Mureș a prins un avânt nemaiîntâlnit până acum, ceea ce a dus la ridicarea a mii de vile și blocuri la marginea orașului.
Fenomenul de migrație spre periferii se întâlnește, de altfel, în toate marile orașe din țară.Infrastructura târgumureșeană a fost însă mai puțin pregătită pentru a susține traficul pe principalele artere de circulație, mai ales la orele de vârf.Așa se face că, pe una dintre cele mai aglomerate artere de circulație, cea dinspre Unirii și Podul Mureș traficul s-a dublat, cel puțin în ultimii ani.
Dacă în urmă cu 5 ani, un locuitor din Voiniceni pleca de acasă după ora 7 dimineața și ajungea în centrul orașului în 20 minute, acum petrece în trafic de trei ori mai mult timp.Și consumul de combustibil pentru transportul cu mașina personală s-a dublat.
Autoritățile locale nu cunosc amploarea fenomenului de migrație către periferii, însă există date recente privind numărul de mașini care intră în oraș prin Unirii.
Primarul Municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán:
Nu avem date exacte (privind fenomenul de migrație), știm doar datele privind mașinile care vin în fiecare dimineață spre Târgu Mureș dintre aceste comune limitrofe. Numai în zona Sâncrai, Ceuaș și Sântana sunt în jur de 10.000 de mașini care vin spre Târgu Mureș, mai ales când este și perioada de școală. În celelalte zone, Corunca, Livezeni, Cristești, încă se face studiul de trafic.
Primarii din Târgu Mureș și alte 7 comune limitrofe au încheiat de curând un parteneriat prin care vor fi achiziționate 18 autobuze electrice care vor asigura, în circa doi ani, transportul public de persoane în zona periurbană.
Primăria Târgu Mureș are în plan dezvoltarea benzilor dedicate transportului în comun și achiziția a încă 50 de autobuze noi, anul acesta.
Cristina Bulbescu