1 Mai Muncitoresc rămâne o amintire vie pentru nostalgici
Publicat de Rotar Mirela, 30 aprilie 2024, 13:24 / actualizat: 30 aprilie 2024, 14:30
Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai, de sărbătoare internațională a lucrătorilor.
În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.
Dar ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente care au avut loc trei zile mai târziu, în Piața Haymarket din Chicago, unde 2 oameni au murit.
În România, ziua a fost marcată pentru prima dată în anul 1939, spune pentru Radio Tg.Mureș prof.univ.dr. Cornel Sigmirean, directorul institutului de Ştiinţe Socio-Umane Gheorghe Şincai:
A fost o mişcare iniţiată de muncitori împotriva Regelui Carol care a desfiinţat sindicatele muncitoreşti. În istoriografie a intrat ca zi a luptei antifasciste.
Acesta mai spune că în zilele noastre 1 Mai mai înseamnă ceva, în special pentru nostalgici:
Cred că mai are importanţă pentru mulţi nostalgici, de fapt e nostalgia pentru anii care au trecut pentru tinereţe. Manifestaţia era foarte mare în toate oraşele, lumea era mobilizată din timp, era defilarea muncitorilor. Îmi aduc aminte că eram tânăr profesor, era defilarea elevilor cu programe artistice. Bineînţeles, erau mesaje din propaganda de partid.
Tinerii însă spun că este doar o zi liberă în care se pot bucura de prieteni şi familie:
Paradoxal, în ţara de orgine, SUA, Ziua Muncii este marcată în luna septembrie.
Autor: Sanda Vițelar