1 din 3 copii prezintă forme de tulburări emoţionale din cauza reţelelor sociale
Publicat de Rotar Mirela, 16 septembrie 2024, 12:00
Asta arată datele adunate de Organizaţia Salvaţi Copiii în ultimii doi ani şi făcute publice la finalul săptămânii trecute. Acestea au fost strânse de serviciile de terapie psihologică și sprijin psiho-emoțional ale organizației Salvați Copiii.
Unu din trei copii cu vârsta între 8 și 17 ani a prezentat o formă de tulburare emoțională, precum anxietate sau depresie, cauzată de expunerea îndelungată la rețelele de socializare, spune pentru Radio Tg.Mureș Claudia Oprescu, coordonator program siguranță online al Organizaţiei:
Unul din trei copii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 17 ani a prezentat o formă de tulburare emoţională. Ce înseamnă aceasta? Poate fi anxietate sau depresie. Ceea ce este îngrijorător este că vârsta de acces la reţelele sociale de minim 13 ani, avem copii care navighează şi la 5 ani pe reţelele sociale.
Organizaţia Salvaţi Copiii pune la dispoziţia părinţilor resurse gratuite care să îi ajute să gestioneze relaţia copiilor cu reţelele sociale.
Claudia Oprescu:
Este foarte important să-şi ia informaţiile de unde trebuie, din surse sigure şi corecte. Una dintre resurse este portalul www.oradenet.ro unde noi avem tot felul de recomandări, repere, cum să deschizi o conversaţie cu copilul, tot felul de studii de caz pe care ei le pot discuta cu copii în confortul casei cu multă căldură şi empatie.
48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, în cazul unei zile libere, conform datelor colectate în cadrul cercetărilor derulate de Organizația Salvați Copiii.
Majoritatea copiilor afirmă că valorile sau interesele lor găsesc o confirmare în conținutul întâlnit pe rețelele sociale, 57% dintre ei declarând că social media îi ajută să își vadă defectele.
Autor: Sanda Viţelar