1 aprilie – ziua în care verificăm orice informație de doi ori

Publicat de radiomures, 1 aprilie 2018, 18:43
Păcălelile de 1 aprilie sunt vechi de când lumea, și au fost întotdeauna o modalitate a poporului român de a trece mai ușor peste problemele de zi cu zi.
Cercetătorul de folclor Ilie Frandăș a arătat că obiceiul de 1 aprilie își are rădăcini adânci în timp, mai ales în mediul rural, unde păcălelile prindeau mai bine la cei care se trezeau mai târziu:
Prin comunitățile românești, de când e lumea, la 1 aprilie este obiceiul să se păcălească unul pe altul. Cel care se scula mai de dimineață, își făcea treburile și ieșea pe uliță, unde îi păcălea pe ceilalți, că au auzit nu știu ce, sau că trebuie să toată lumea să ducă animalele la medicul veterinar.”
Regizorul și actorul Andi Gherghe spune că umorul a fost întotdeauna o modalitate de refulare a românilor, care au în sânge hazul de necaz:
Românii sunt foarte prieteni cu umorul. Dacă e să ne luăm după perioada comunistă, în care bancurile politice erau la modă și i-au ajutat de fapt pe oameni să treacă peste, se rândea foarte mult pe teme serioase, pe teme care dor. Ca regizor de teatru pot să vă spun că românii știu să râdă despre teme serioase, mai curând îi aduci la masa discuțiilor vorbind cu umor și cu ironie despre temele care ne dor pe noi, decât să lansezi o discuție serioasă.”
Pentru interlocutorii noștri, astăzi ziua de 1 aprilie este dulce amară.
Am fost păcălit, mai ales când eram copil, și poate și acuma, dar poate nu îmi dau seama. Toți suntem păcăliți. Este singura zi din anul calendaristic când românul verifică informația de două ori. Cea mai mare păcăleală pe care o avem noi, românii, este să deschidă televizorul și să vadă bravii noștri conducători ce păcăleală le fac. Păcăleală mai mare nu e.”
În România, tradiţia păcălelilor de 1 aprilie începe în 1919, odată cu adoptarea calendarului Gregorian.
Obiceiul este însă mult mai vechi, încă din perioada romană, când se serba, începând cu 25 martie, Hilaria, echinocţiul de primăvară şi renaşterea naturii.
Raluca Creţ