1.500 de cazuri de accidente vasculare cerebrale, tratate anual la Tg. Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 7 noiembrie 2022, 12:09 / actualizat: 11 noiembrie 2022, 15:00
Cele două clinici de Neurologie și Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș tratează numeroase AVC-uri, bolnavii venind nu numai din județul Mureș.
Nu se poate spune că incidența este mai mare ca altădată, în schimb, a crescut gradul de conștientizare al pacienților și aparținătorilor, precizează pentru Radio Târgu Mureș șefa Clinicii de Neurologie din Târgu Mureș, prof.univ.dr. Rodica Bălașa:
Da, vin foarte multe cazuri. În principiu, cam 1.500 de cazuri vin în ambele clinici anual. Nu sunt doar din județul Mureș, ci din toată țara. N-aș putea spune că sunt în creștere dar în creștere e faptul că populația e conștientă când se întâmplă, ce este un accident vascular cerebral și atunci vin mai repede și mai prompt pentru că am făcut și noi niște campanii de informare cât am putut…
Peste 100 de cazuri pe lună este media intervențiilor Serviciului Județean de Ambulanță Mureș pentru atacuri vasculare cerebrale. Majoritatea pacienților au vârste cuprinse între 55 și 65 de ani.
Mai mult de trei sferturi dintre AVC-uri sunt de tip ischemic și este necesară intervenția de urgență pentru a-i putea fi salvată viața pacientului.
Există și anumite semne caracteristice care anunță iminența unui AVC precum cefalee, tulburări de văz și auz care pot merge până la comă.
Printre factorii de risc care pot duce la un atac vascular cerebral sunt hipertensiunea arterială, afecțiunile cardiologice dar și stresul, obezitatea sau diabetul, spun specialiștii.
Puține cazuri se soldează cu decesul imediat al pacientului, însă unii pot rămâne cu sechele pe lungi perioade de timp.
Cele mai frecvente dizabilități generate de un AVC sunt unele pareze, precizează șeful Serviciului Județean de Ambulanță Mureș, dr. Ioan Ivanici, medic cu experiență de zeci de ani în cazuri de primă urgență de acest tip:
În ceea ce privește accidentele vasculare cerebrale, avem un număr mediu de 100-110 cazuri pe lună dintre care 75-80% sunt AVC-uri de tip ischemic iar restul de tip hemoragic. Ambele sunt urgențe majore și necesită intervenție rapidă. La cel de tip ischemic este o fereastră de 4-5 ore în care pacientul trebuie să ajungă la Unitatea de Primiri Urgențe pentru tromboliză iar pentru cele de tip hemoragic, poate fi nevoie de un tratament de tip chirurgical.
Președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (SNRIR), prof.dr. Gheorghe Iana, a declarat la Târgu Mureș la finele săptămânii trecute că principala cauză de dizabilitate din România este accidentul vascular cerebral.
Acesta a precizat că, în medie, patru pacienți pe oră fac AVC în țara noastră, aceasta fiind și cea mai frecventă afecțiune gravă după infarctul miocardic.
Medicul a precizat că aceeași frecvență de AVC se întâlnește și la nivel european deoarece ”este o boală la modă” , ea fiind generată în principal de factori alimentari și de stres.
Cristina Bulbescu