Fiscul se pune pe treabă…
Publicat de Corina Muntean, 8 iulie 2022, 11:00 / actualizat: 10 iulie 2022, 23:40
În nevoia de a colecta cât mai mult la bugetul de stat, ANAF a început controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice. Evident, se au în vedere discrepanțele dintre declarații și sumele real câștigate , vehiculate în sistemul bancar.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a început deja controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, consideră că este o jignire pentru oamenii cinstiţi să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit. El spune că este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici, care, majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc niciun impozit în viaţa lor. Heiuş e de părere că aceste mecanisme sunt dăunătoare bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale.
Preşedintele ANAF a menţionat că a transmis Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice să realizeze o analiză de risc şi s-a pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Rezultatul este de-a dreptul revoltător și arată că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat în doar 4 ani o diferenţă între veniturile estimate şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro.
Analiza s-a făcut prin compararea bazelelor de date ale ANAF-ului cu bazele de date ale altor instituţii ale statului, primării în special şi conturi bancare, verificându-se în fiecare an ce bunuri mobile şi imobile s-au achiziţionat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele de bani în conturile bancare, cu ce sume şi-au creditat propriile societăţi, cu ce sume şi-au majorat capitalurile societăţilor pe care le au, sau ce alte cheltuieli au putut să angajeze. După care s-a verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri s-au declarat, a afirmat şeful ANAF. Acesta a explicat că legea spune că dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanţă la declarare şi există un risc în acest domeniu.
Printre cei vizați de controalele ANAF se numără și profesorii, dar se vor folosi și rețelele de socializare precum Facebook și se vor face controale la firme specializate în domenii precum construcții și servicii conexe, HORECA, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie ș.a.
În teorie totul pare frumos și încrezător. Să vedem ce va ieși în realitate. Pentru că este greu de crezut că marea evaziune lasă urme doar în sistemul bancar, în vreme ce banii negrii circulă în continuare nestingheriți.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.