Europa este în criză de ospătari
Publicat de Corina Muntean, 17 iunie 2022, 13:21
Există peste 900.000 de locuri de muncă vacante în restaurantele și hotelurile de pe continent. Partea rea este că această criză este resimțită și la noi în țară pe litoral, dar și în stațiuni.
Datele organizațiilor de ospitalitate și catering din principalele țări ale UE arată că, în prezent, există peste 900.000 de locuri de muncă vacante în industria ospitalității, din care două treimi doar în Franța și Italia. Companiile transalpine sunt cele care se plâng de cea mai mare lipsă de personal în termeni absoluți: 361.000 conform unui sondaj recent al agenției de ocupare a forței de muncă franceză. Guvernul francez încearcă în comun acord cu angajatorii, să rezolve această problemă printr-o creștere a salariilor în sectorul turismului. În Italia, deficitul se ridică la 300 de mii de angajați, iar executivul de la Roma evaluează un mecanism de conciliere a veniturilor cetățeniei cu munca sezonieră. Pe a treia treaptă a podiumului lipsei de ospătari, bucătari și alt personal pentru sectorul turismului se află Spania, unde asociația comercială a întreprinderilor mici și mijlocii a estimat că 100.000 de locuri de muncă sunt încă goale, în ciuda sezonului turistic care a început deja. Ccriza este prezentă și în Europa de Est, deși la o scară ma redusă: 50.000 de angajați lipsesc pentru cel mai important sector al economiei elene. Industria turismului din Grecia a propus guvernului să folosească refugiații ucraineni pentru a acoperi cel puțin parțial deficiențele. În Croația, numărul locurilor vacante este în jur de 10.000. Dar criza de personal calificat se resimte și în țară.
Cu puţin timp înaintea deschiderii sezonului estival, litoralul românesc se confrunta cu o adevărată criză a forţei de muncă. De aproximativ 20.000 de angajaţi ar avea nevoie patronii de la malul mării pentru a ocupa toate posturile disponibile, potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, citat de dcnews.
Iar criza de bucătari, ospătari şi menajere determină hotelierii din Sovata să aducă angajaţi tocmai din Asia. Astfel, o serie de hoteluri din staţiunea mureșeană fac demersuri pe lângă firme de recrutare a forţei de muncă pentru a aduce personal din mai multe țări asiatice pentru bucătărie, servire şi curăţenie. Directorul de operaţiuni al SC Balneoclimaterica SA, Andrei Rusu, spune că staţiunea a fost renovată în perioada de pandemie, iar administraţia oraşului a investit mult în imaginea staţiunii, drept urmare numărul de turişti e tot mai mare. Dar, pentru a face față afluxului de turiști, la sfârşitul lunii iunie când începe sezonul, vor trebui angajate sute de persoane pe partea de bucătărie, servire și curățenie. Cum tarifele sunt mai mari cu 20% față de anul trecut este posibil ca și oferta de salarizare să crească proporțional.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.