Guvernul se implică în salvarea fabricii de zahăr de la Luduș
Publicat de MIRELA ROTAR, 5 mai 2022, 11:55 / actualizat: 6 mai 2022, 11:56
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a fost mandatat ieri de Guvern să negocieze cu compania deținătoare a fabricii continuarea producției iar astăzi va vizita unitatea de la Luduș.
În acest sens, prefectul județului Mureș, Mara Togănel își exprimă speranța menținerii în activitate a fabricii de zahăr, implicit continuarea cultivării sfeclei de zahăr în zonă.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Mureș, Damian Samoilă:
Este nevoie de un efort coordonat al autorităților centrale și locale, lucru înțeles și susținut de prefectul Mara Togănel, care a avut discuții cu reprezentanții companiei Tereos de la Luduș, cu primarul orașului și cu conducerea Direcției Județene pentru Agricultură, întâlniri în care prefectul a subliniat efectele negative, pe termen mediu și scurt, ale închiderii fabricii. Totodată, acest subiect a fost abordat în discuțiile avute de prefectul de Mureș cu europarlamentarul Daniel Buda, Domnia Sa având inclusiv o intervenție pe acest subiect la Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.
Închiderea fabricii de zahăr de la Luduș a fost anunțată anul trecut, când patronii francezi au afirmat că vor să o vândă pentru că odată cu liberalizarea prețului la zahăr, din 2017, unitatea de producție merge în pierdere.
Pe de altă parte, reprezentanții angajaților susțin că de fapt patronii nu vor să vândă ci vor să desființeze fabrica de la Luduș, pentru a nu mai avea concurență pe piața zahărului din România, în condiții de import. Liderul de sindicat, Ioan Trif, susține că au existat trei tentative de cumpărare a fabricii, toate respinse de patroni:
Au fost două firme din afară, iar patronii au spus că nu au oferit suma cerută și că mai voiau să o cumpere și producătorii de sfeclă. Fabrica e închisă, au vrut să înceapă dezmembrarea, dar noi am blocat-o, pentru că ei nu au o decizie concretă în legătură cu ce se întâmpla, de fapt, cu fabrica. Când au auzit ce vrem să facem, au oprit totul. E vorba de 160 de angajați, suntem plătiți de companie cu 75%, până la finalizare. Deci ei nu ne pot da afară până când încep disponibilizările, care, spuneau ei, vor avea loc prin iunie-iulie.
În România mai funcționează o singură fabrică de zahăr, cea de la Roman, pentru care mai produc sfeclă de zahăr agricultorii mureșeni.
Valeriu Russu