Consiliile Județene cer Guvernului fonduri suplimentare pentru serviciile sociale
Publicat de MIRELA ROTAR, 8 aprilie 2022, 13:30
Astfel, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România a solicitat printr-o adresă Guvernului actualizarea standardelor de cost pentru serviciile de protecția copilului și a persoanelor cu dizabilități.
Președintele UNCJR Adrian Veștea, a precizat că actualul standard de cost corespunde anului 2019, iar efectele crizelor pandemice, energetice și sociale impun o majorare cu cel puțin o treime a acestor alocări de fonduri:
În urma discuțiilor avute încă de anul trecut de la întocmirea bugetului cu domnul prim-ministru și cu ceilalți factori responsabili, ni s-a promis că până în luna mai vom avea un standard de cost minim actualizat pentru protecția copilului. Cel în vigoare este un standard de cost cu alocări bugetare subdimensionate. Deci cred că cel puțin cu o treime, sumele de bani alocate serviciilor sociale ar trebui crescute, fiindcă în aceeași situație se află toți colegii noștri, președinți de consilii județene care avem în responsabilitate direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului.
Adrian Veștea, care este și președintele CJ Brașov, a atras atenția că în cazul neactualizării standardului minim de cost pentru asistență socială, banii vor trebui transferați de la alte capitole bugetare, precum investițiile:
În situația în care nu vom primi banii de la bugetul de stat, va trebui să găsim alte soluții sau să facem alte rectificări, să luăm bani de la alte capitole bugetare pentru a acoperi acest capitol. Și în special e vorba de investiții, locul unde și așa nu avem sume suficiente. Noi, în Brașov, anul acesta am prevăzut în buget aproximativ 50 de milioane de lei, avem o estimare din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de 80 de milioane, deci practic avem un deficit de aproiape 30 de milioane de lei.
Direct vizate de solicitarea Consiliilor Județene sunt Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Şanse, cel al Muncii și Solidarității Sociale, precum și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Potrivit UNCJR, actualizarea costurilor este o necesitate stringentă şi trebuie să aibă în vedere actualul context economic dificil, marcat de majorările de preţuri la alimente, produse industriale și în special la utilități.
Valeriu Russu