Aproape 9000 de cereri de subvenții, depuse la APIA Mureș de fermieri pe anul acesta
Publicat de MIRELA ROTAR, 6 aprilie 2022, 16:17
Sesiunea de depuneri a cererilor unice de plată pentru acest an a început pe 1 martie și se va încheia pe 16 mai, după care APIA mai primește dosarele cu penalizări de 1% pe zi lucrătoare încă 25 de zile calendaristice.
Purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă, a explicat că:
La acest moment avem preluate și închise 8769 de cereri. Procentul, față de ce ne-am planificat, este de 19,05 la sută, în creștere față de 16,45% anul trecut. Sumele de bani pe care ar putea fermierii să le primească sunt ușor mai mari, pentru că așa este și acest an de tranziție, în perspectiva noii politici agricole comune, mai mari decât cele din 2020 și 2021.
Spre deosebire alți ani, 2022 a fost mult mai secetos, iar incendiile de miriști au crescut atât ca număr cât și în suprafețe, în toată țara. Legal, APIA este abilitată să controleze terenurile incendiate, iar fermierii prinși își pot pierde, parțial sau total subvențiile,
În Mureș numărul de incendii a crescut de 11 ori față de anul trecut, a constatat Constantin Citirigă:
Avem, până la acest moment, 375 de parcele incendiate, care pot aparține unuia sau mai multe parcele unui fermier, și nu am terminat, termenul fiind de 8 aprilie. Riscul poate să ajungă la pierderea subvenției, pe toată exploatația sau în legătură cu parcelele, sunt niște coeficienți ce tratează proporționalitatea și gravitatea faptei. Toți cei care în acest an au fost depistați și s-a confirmat că terenul incendiat este agricol, vor fi în eșantionul de control. Pecuniar, toate sancțiunile vor produce efecte o dată cu autorizarea la plată a cererii.
Conform legii, APIA nu are termene de autorizare la plată mai repede de 16 octombrie, ceea ce înseamnă că doar spre finalul anului se va ști exact câți fermieri au fost sancționați pentru incendierea miriștilor.
Valeriu Russu