Specialiştii atrag atenţia cetăţenilor cu privire la consumul de ciuperci din flora spontană
Publicat de radiomures, 6 iunie 2014, 14:55
În Sf.Gheorghe a fost deschis un centru de verificare a ciupercilor care să-i ajute pe localnici, întrucât în zonă sunt multe cazuri de intoxicaţii cu ciuperci.
Ploile abundente din ultima perioadă, alternate cu perioade călduroase, au favorizat înmulţirea ciupercilor de pădure, dar specialiştii avertizează asupra pericolului consumului de ciuperci fără o verificare riguroasă a acestora.
Pentru a preveni intoxicaţiile cu ciuperci, în piaţa centrală din Sfântu Gheorghe a fost deschis un centru de verificare a ciupercilor, care funcţionează în zilele de marți, miercuri, joi, vineri și duminică între orele 12-16. Orice persoană care merge la cules de ciuperci ori care le cumpără de la vânzătorii ambulanţi se pot adresa acestui centru pentru a avea certitudinea că sunt bune pentru consum. În acest centru sunt verificate şi ciupercile de pădure care se vând în piaţă.
Preşedintele Asociației Micologice „László Kálmán” din Sfântu Gheorghe, Zsigmond Gyozo spune că in Romania există o lege a ciupercilor care reglementează modul de colectare, condițiile de vânzare și controlul acestora, dar de opt ani se aşteaptă normele de aplicare. Zsigmond Gyozo spune că în fiecare piaţă din ţară ar trebui să existe un punct de control pentru ciupercile din flora spontană pentru a se evita intoxicatiile.
Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, anual în judeţul Covasna se înregistrează circa 30 de cazuri de intoxicaţii cu ciuperci necomestibile.
Mara Deleanu