Sindicatele atenționează că majorarea contribuției la Pilonul II de pensii va reduce fondurile destinate Pilonului I
Publicat de MIRELA ROTAR, 16 martie 2022, 13:54 / actualizat: 20 martie 2022, 13:14
Sindicatele afiliate Confederației Naționale ”Cartel Alfa” atrag atenţia că în acest fel vor avea de suferit pensiile publice, de stat și acuză Guvernul de această discriminare.
Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii, din ianuarie 2024 contribuția la pilonul II de pensii va fi majorată cu un punct procentual, de la 3,75 la 4,75%.
Însă nota de fundamentare care însoţeşte proiectul nu cuprinde nici o analiză asupra impactului acestei măsuri, subliniază președintele Cartel Alfa, filiala Mureș, Markos Gyorgy:
Nu am observat aceeași grabă și când este vorba de măsuri pentru a face funcțional mai întâi Pilonul I de pensii. Pentru creșterea contribuției la Pilonul II este invocat angajamentul României prin PNRR, dar Guvernul nu s-a consultat cu reprezentanții acelora ai căror bani sunt acum în discuție. După ce a pus toată contribuția în sarcina lucrătorului, statul acuma nu este capabil să colecteze toți banii de pensii, chiar oferă facilități angajatorului care reține banii, dar poate alege să nu-i vireze, și tot lucrătorul este penalizat, fiind privat de pensie pentru perioada în care banii i-au fost reținuți.
Sindicalișii mai acuză că timp de 14 ani, de când a apărut legea cu Pilonul II, se tot strâng bani de la contribuabili însă nu există reglementări privind plata, astfel că nimeni nu a beneficiat de acele sume la pensie.
Din punct de vedere tehnic, din contribuția de 25% a angajaților către CAS, procentul care va fi majorat merge la fondurile private. Drept consecință, scade procentul datorat de angajat pensiei de asigurări sociale de stat. Pe de altă parte, nu toți angajații contribuie la Pilonul II de pensii.
Directorul Casei de Pensii Mureș, Eugenia Neagoe:
Când a intrat în vigoare legea respectivă, cei care aveau până în 35 de ani erau obligați să aibă Pilonul II, iar cei peste 35 de ani puteau să opteze. Marea majoritate, cei care nu erau obligați nu au optat, însă acum, 70 la sută din numărul de asigurați contribuie la Pilonul II în județul Mureș, respectiv din 142.000 contribuie 99.000. La început, ponderea a fost mică, dar pe măsură ce ne îndepărtăm de momentul intrării în vigoare a legii, ies din sistem cei care atunci aveau peste 35 de ani, că se pensionează, și vine tineretul, și va fi la un moment dat 100%.
Prevederea de majorare a contribuţiei la Pilonul II de pensii private este cuprinsă în Planul Național de Reziliență și Redresare și în programul de guvernare.
Baza de calcul, reținerea și termenele de plată a contribuției la fondul de pensii sunt aceleași cu cele stabilite pentru contribuția de asigurări sociale, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Valeriu Russu