Iarnă normală în Mureș, cu zăpadă suficientă care protejează culturile agricole
Publicat de Corina Muntean, 24 ianuarie 2022, 15:28
Chiar dacă vremea se va încălzi uşor în majoritatea regiunilor, temperaturile rămân negative, iar precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare sunt posibile aproape în fiecare zi, în următoarele două săptămâni.
Meteorologul Halada Szilárd de la Centrul Meteorologic Regional Sibiu spune că potrivit prognozei pentru intervalul 24 ianuarie – 6 februarie, la munte valorile de temperatură se vor menţine negative:
În Transilvania, în primele trei zile de prognoză vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea, cu o medie a temperaturilor maxime de -5 și -1 grad şi a minimelor de -16 și -10 grade. Apoi, până în 28 ianuarie vremea se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va creşte cu aproximativ 5 grade, iar a minimelor cu 6-7 grade. În zilele care vor urma, media maximelor termice va oscila între 0 şi 4 grade şi a minimelor între -9 şi -2 grade. Temporar vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, aproape în fiecare zi.
Stratul gros de zăpadă, în medie de peste 30 de centimetri, protejează culturile agricole din județul Mureș, iar precipitațiile din ultima vreme asigură și necesarul de umiditate pentru culturi.
Directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu, a arătat că circa 20 la sută din suprafețele cultivate de porumb au rămas nerecoltate în județ, însă ele nu se află în pericol de distrugere din această cauză:
În ce privește cantitatea de apă din sol, ploile din ultima vreme au fost suficiente pentru ca să se poată desfășura și aratul. Totodată a fost un timp prielnic pentru a recolta și porumbul, pentru că încă în județul nostru din 72.000 de hectare, mai sunt vreo 14-15.000 de hectare de recoltat. Porumbul nu se strică în câmp. Pentru că fermierii noștri nu dispun de depozite și de uscătorii pentru porumb, nu au putut să îl recolteze deoarece umiditatea din sol era destul de mare și l-au lăsat mai bine în camp unde încet-încet se va usca și vor recolta doar atâta pentru cât vor avea spații de depozitare.
În județul Mureș problema lipsei silozurilor pentru depozitarea cerealelor este una cronică, ce se reflectă atât în prețurile mari de comercializare la intern cât și în nevoia de a exporta aproape imediat majoritatea producției.
În plus, ghinionul a făcut ca din puținele depozite existente, săptămâna trecută să fie distrus într-un incendiu, în urma unei defecțiuni tehnice, un uscător de cereale de 30 de tone din localitatea Mureni.
Valeriu Russu