Primăria Tg.Mureş doreşte rezolvarea situaţiei şcolilor retrocedate
Publicat de radiomures, 22 august 2012, 00:00
Una dintre problemele cu care se confruntă administraţia locală în privinţa şcolilor care funcţionează în clădiri retrocedate este imposibilitatea de a face investiţii pentru că aparţin domeniului privat.
O astfel de problemă este la Liceul „Bolyai Farkas”, unde sunt necesare mai multe lucrări la structura de rezistenţă, la acoperiş şi la refacerea faţadei.
Primarul din Târgu-Mureş, Dorin Florea, este nemulţumit că nu au fost efectuate astfel de lucrări.
O altă problemă este la Colegiul Naţional „Unirea” din Tg. Mureş, care se retrocedează de asemenea Bisericii Catolice.
Edilul şef a declarat că l-a mandatat pe consilierul personal Csegzi Sandor să poarte discuţii cu reprezentanţii Bisericii în vederea achiziţionării corpului A al clădirii care găzduieşte Colegiul, considerând că acest liceu de prestigiu din municipiul reşedinţă de judeţ nu poate fi mutat.
Este posibil ca, în situaţia în care şcoala va funcţiona doar în corpul A, să rămână numai cu şcoală liceală, iar gimnaziul şi învăţământul primar să se desfiinţeze, a precizat Florea.
Primarul municipiului a mai spus că ar fi de preferat un schimb de imobile pentru Colegiul „Unirea”, pentru că Primăria nu dispune de sume atât de mari pentru cumpărarea lui.
Florea a explicat că cele două clădiri sunt încălzite cu sobe de teracotă pentru care a solicitat certificate de funcţionare, astfel încât să nu existe niciun pericol pentru elevi.
Primarul estimează că investiţiile în reparaţii la Colegiul „Unirea” se ridică la aproximativ 5 milioane de lei, iar la Liceul „Bolyai Farkas” mai mult decât dublu.
Adela Moldovan