Negocieri pe tema clădirii Liceului de Artă din Tîrgu-Mureş
Publicat de radiomures, 31 august 2012, 00:00
În urmă cu câteva zile a căzut o parte din tavanul celei mai frecventate săli de clasă, sala de studiu, şi deocamdată nu se ştie cine se va ocupa de reparaţii.
Situaţia de la Liceul de Arta din Tîrgu-Mureş este cunoscută şi de administraţia locală şi de ISJ Mureş, dar autorităţile spun că responsabilitatea o poartă proprietarul clădirii, Biserica Catolică, fiind vorba de un imobil retrocedat.
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei au recunoscut în plenul şedinţei CL de ieri că municipalitatea are restanţe de plată la chirie şi nici nu există un contract de închiriere valabil, deşi facturile au fost înregistrate în contabilitate.
Viceprimarul Ionela Ciotlăuş a iniţiat un proiect de hotărâre prin care reparaţiile să se facă de către administraţia locală.
De cealaltă parte, consilierul primarului, Claudiu Maior, a declarat că acest lucru nu este posibil fiind vorba de lucrări de investiţii, în valoare mare, şi administraţia locală nu poate face astfel de cheltuieli pe un domeniu privat ce nu îi aparţine. Ca atare hotărârea nu a primit viza de legalitate din partea secretarului Primăriei, a declarat Maior.
Înţelegerea, deocamdată verbală, cu Parohia, se referă la faptul că suma datorată pentru chirie să fie folosită de proprietar pentru lucrările de reabilitare şi consolidare a clădirii, mai ales refacerea acoperişului.
Preşedintele Comitetului de Părinţi din şcoală, Maria Koreck, a declarat că fiecare dintre cele două părţi încearcă să arunce responsabilitatea pe seama celeilalte părţi şi problema trenează de ani şi ea nu va putea fi rezolvată până la începerea cursurilor (10 septembrie).
Reprezentanta părinţilor, Maria Koreck, a mai spus că ar fi de preferat existenţa unui contract cu termeni clari, prin care fiecare dintre cele două părţi, proprietarul şi administraţia locală, să-şi cunoască şi să-şi respecte obligaţiile. Aceasta propune unele soluţii de moment pentru a nu se crea alte accidente.
Până la urmă aleşii locali au votat o comisie de negociere cu reprezentanţii bisericii, din care să facă parte cei doi vice primari, Ionela Ciotlăuş şi Jozsa Tibor, dar şi câte un reprezentant ai fiecărei formaţiuni politice din CL: Claudiu Maior (PDL), Cornel Brişcaru (USL) şi Soos Zoltan (UDMR).
Viceprimarul Ionela Ciotlăuş a declarat că şi-a bazat proiectul de hotărâre, nevotat de consilieri, pe legea care dă dreptul şi obligă administraţia locală să facă reparaţii de urgenţă la clădirile monument istoric, dar a apreciat ca un pas înainte faptul că măcar a fost stabilită comisia de negociere.
Potrivit viceprimarului Ionela Ciotlăuş comisia se întruneşte astăzi, urmând ca până la şedinţa de joia viitoare să poată fi prezentată consilierilor locali o formă a unui acord scris cu reprezentanţii Bisericii Catolice.
Adela Moldovan