Astăzi este sărbătoarea Sfântului proroc Ilie
Publicat de radiomures, 20 iulie 2012, 00:00
Sfântul Ilie, om al rugăciunii, luptător împotriva idolatriei şi a falşilor preoţi, este unul dintre cei mai mari proroci ai lui Dumnezeu. Ilie este, de altfel, singurul sfânt al Vechiului Testament care este sărbătorit cu mult fast în Bisericile creştine de astăzi.
Acesta a trăit în urmă cu circa 850 de ani înainte de Cristos, în timpul regelui Ahab, care, căsătorit cu idolatra Isabela a acceptat închinarea la zeul păgân Baal, căruia i-a rânduit 450 de preoţi mincinoşi.
Atunci Ilie s-a rugat fierbinte lui Dumnezeu şi nu a mai plouat trei ani şi şase luni, ca pedeapsă pentru rătăcirea în credinţă a poporului evreu.
După perioada de secetă, acesta împreună cu preoţii păgâni s-au urcat pe muntele Carmel pentru a aduce jertfă fiecare dumnezeului său pentru a aduce ploaia atât de necesară pe pământ.
Doar ruga Sf Ilie a fost ascultată cu foc dar şi cu binecuvântarea ploii, toţi cei 450 de preoţi mincinoşi fiind ucişi apoi cu sabia de Ilie.
Atunci poporul lui Israel s-a căit de faptele sale şi s-a întors la Dumnezeul adevărat.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ales de Dumnezeu să trăiască într-o perioadă de criză a credinţei, este actual şi astăzi.
Conform descrierii Sfintei Scripturi, Sf Ilie a urcat la cer într-un car de foc şi se va întoarce tot aşa la sfârşitul timpurilor, când lumea va fi din nou într-o criză a credinţei, dar şi într-o confuzie totală.
Potrivit tradiţiei populare, în ziua de Sfântul Ilie nu se lucrează de teama pagubelor care s-ar putea produce din cauza trăznetelor, a ploilor puternice şi a grindinei.
Pe Sf Ilie îl cinstesc cojocarii şi stuparii în mod deosebit. Aceştia duc, astăzi, la Biserică, faguri de miere pentru a fi binecuvântaţi, iar apoi îi împart de pomană.
Cristina Bulbescu