Necesarul de plasmă, asigurat pentru pacienții din Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 8 octombrie 2021, 14:19
Recoltarea se face la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Târgu-Mureș unde, de altfel, se separă plasma din sânge pentru a fi utilizată de pacienții cu afecțiuni imunitare scăzute.
În această săptămână, de altfel, 4 – 8 octombrie are loc și o campanie privind conștientizarea importanței donării de plasmă la nivel național.
Pe de altă parte, la Târgu Mureș nu au mai fost solicitări de plasmă pentru pacienții cu Covid de luni de zile, precizează purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine, Marinela Lazăr:
Sângele se separă în componente și prin separare se obține și plasma. Asta se face din toate donările de sânge mai puțin atunci când e nevoie de sânge integral, dar astea sunt cazuri puține. În ultima perioadă, nu am mai fost solicitați să distribuim plasmă provenită de la pacienți trecuți și vindecași de Covid datorită faptului că nu au mai fost probleme până în urmă cu câteva săptămâni când am intrat în valul 4 și avem iarăși pacienți în stare gravă la terapie intensivă.
Plasma este cea mai mare componentă a sângelui uman, însumând aproximativ 55 % din sânge și conține apă, săruri, enzime, anticorpi și alte proteine. Este compusă în proporție de 90% din apă și reprezintă un mediu de transport pentru celule și alte substanțe vitale pentru corpul uman. Plasma îndeplinește la nivelul organismului funcții multiple, precum coagularea sângelui sau tratarea unor boli.
Din plasmă, prin prelucrarea și fracționarea acesteia se pot obține terapii de care au nevoie în prezent aproximativ 300.000 de pacienți la nivelul Uniunii Europene.
Deficitul de plasmă necesară pentru a acoperi întreaga nevoie la nivelul Uniunii Europene este de 3,8 milioane litri, iar pandemia de coronavirus a afectat drastic activitatea de donare și colectare de plasmă.
Cristin Bulbescu