Creșele din Tg. Mureș trec la Ministerul Educației
Publicat de MIRELA ROTAR, 23 septembrie 2021, 10:59 / actualizat: 27 septembrie 2021, 18:58
Guvernul a aprobat preluarea tuturor creșelor în sistemul de educație național și a decis costul standard per copil în creșă la 15.000 de lei, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Deocamdată este vorba doar de preluarea personalului didactic și plata salariilor acestora, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate din totalul personalului angajat în creșe.
Se poartă negocieri, însă, și pentru personalul auxiliar, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș primarul Municipiului Târgu-Mureș, Soós Zoltán:
Primăria a decis ca personalul de la creșe să fie predat Ministerului Educației, deci vor fi cheltuielile de personal suportate de Guvern, asta înseamnă 36 de angajați în prima etapă la Târgu-Mureș. Este vorba de puericultori dar încă este în discuție și personalul auxiliar fără de care nu poate să funcționeze o creșă și nici nu înțelegem cum nu s-a decis de la început să fie trecut tot personalul. În total sunt 80 de angajați.
Dacă tot personalul din creșe va trece la Ministerul Educației, Primăria Târgu-Mureș va face o economie de un milion de euro pe an.
Întreținerea și investițiile rămân la administrația locală, mai spune Soós Zoltán:
Dacă vor trece toți angajații, circa 5 milioane de lei vor rămâne în plus în bugetul Primăriei. Deci, efectiv salariile care până acum erau acoperite din veniturile orașului rămân pentru investiții. O să avem cam un milion de euro pe an în plus pentru investiții.
La Târgu-Mureș funcționează la această dată 4 creșe cu circa 360 de locuri, în timp ce necesarul este de 800 de locuri.
În următorii 4 ani va fi dublat numărul de locuri în creșe, anunță primarul Municipiului Târgu-Mureș, Soós Zoltán:
Sunt în curs de dezvoltare încă patru creșe. Una va fi construită în Belvedere, una în zona străzii Libertății, una în Unirii și mai avem o extindere pe strada Apaductului, tot în Unirii. Trei ani de zile durează aceste investiții. La complexul din Belvedere suntem deja în ultima etapă de atribuire a proiectului și s-ar putea anul viitor să începem deja construcția, cele două creșe din fonduri guvernamentale sper să înceapă construcția la sfârșitul anului viitor și foarte probabil o să fie pornite anul viitor de Biserica reformată și de Biserica Unitariană.
Ordonanța de urgență a Guvernului privind trecerea creșelor în sistemul de educație prevede că inspectoratele școlare și grădinițele trebuie să realizeze reorganizarea rețelei școlare, cu sprijinul autorităților administrației publice locale, până la data de 1 octombrie 2021.
Cristina Bulbescu