Consumul de băuturi energizante poate crea sevraj de peste o săptămână
Publicat de Corina Muntean, 8 septembrie 2021, 13:05
Începerea anului școlar aduce și o creștere a vânzărilor pe piața băuturilor energizante. Conform unui studiu realizat de INSP, în România peste 70% dintre adolescenți consumă băuturi energizante, un procent simțitor mai mare decât media europeană.
Românii au consumat în 2019, o cantitate de 35 de milioane de litri de energizante, pe o piața aflată în creștere.
Deși la prima vedere băuturile energizante nu par cu nimic mai rele decât cele răcoritoare, acestea acționează agresiv și pot produce efecte adverse, spune Adriana Samson, psiholog în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consilierea Antidrog Brașov:
Ce se întâmplă în organism? Imediat se reflectă o creștere a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, în următoare momente îți oferă o stare de bine după care procesul e în scădere și atunci pot experimenta și stări de rău. Există cu siguranță și efecte pe termen lung pentru că dopamina din creier furnizată artificial de aceste substanțe nu se va mai forma pe cale naturală și atunci apare aceasta stare de sevraj, iar simptomele pot persista până la 9 zile.
Specialiștii din domeniul nutriției spun că o bătură energizantă poate ajunge să conțină la fel de multă cofeină cât 10 sau chiar 15 cafele, cu efectele adverse asociate.
Vlad Todoran