Dispute pe marginea amplasării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor în localitatea Prejmer
Publicat de MIRELA ROTAR, 21 mai 2021, 14:19
Cetăţenii din comuna Prejmer și comunele învecinate sunt nemulțumiți de intenţia Consiliului Judeţean Braşov de a construi un Centru de Management Integrat al Deşeurilor în localitate, o fabrică în care se va face sortarea, prelucrarea şi tratarea deşeurilor în vederea reciclării. Toate acestea, pentru ca judeţul Braşov să respecte normativele europene.
Există două posibile locații pentru Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, la Prejmer și la Săcele, iar decizia finală va fi luată în urma studiului de fezabilitate.
Vicepreședintele CJ Brașov Szenner Zoltan, susține că oamenii din comună sunt manipulați, li se spune că apele și pământul vor fi otrăvite de o groapă de gunoi. De fapt, spune acesta, la viitorul centru de management deșeurile vor fi doar prelucrate și transportate imediat:
Prejmerul prezintă certe avantaje, putem asigura distanța reglementată față de zonele locuite, situația juridică este clară, accesul se poate face direct din DN 10 pe un drum care va fi amenajat, fără să treacă autogunoierele prin zonele locuite. Această reacție de respingere se datorează unor interese imobiliare, dar sunt și politicieni locali care profită demagogic de acest subiect. Reacția populației este de înțeles în momentul în care unii folosesc cuvinte de genul ”ne otrăvesc apa” sau ”groapă de gunoi”, deși am afirmat în repetate rânduri că acolo nu va fi depozit de deșeuri nici măcar depozitare temporară, doar prelucrare.
Primarul din Prejmer, Mihai Apafi, e de părere că investiția este necesară în comună, chiar dacă locul pentru consturuirea acestui centru de management integrat al deșeurilor nu a fost stabilit definitiv:
Am văzut și eu că s-a creat așa o stare de agitație legată de discuția asta, dar ca instituție am răspuns la o grămadă de reclamații. Noi ca primăria Prejmer nu am avut vreo intenție, nu a fost nici măcar o discuție la nivel instituțional. În momentul în care am văzut că se crează vâlvă, personal mă așteptam măcar să fiu consultat sau să fiu întrebat de situația asta. Văzând că nu s-a întâmplat și că apare în presă, am pus problema la nivel de Consiliu Local în ultima ședință pe care am avut-o. M-am interesat să văd ce înseamnă acest CMID și am văzut, teoretic și practic, că e ceva foarte necesar și exact asta înseamnă viitorul.
Autortiățile locale și județene din Brașov spun că, dacă va fi nevoie, vor vorbi direct cu oamenii, pentru a le explica avantajele ce decurg din amplasarea Centrului de deșeuri în localitate.
În valoare de 100 milioane de euro, proiectul Sistemului integrat de colectare selectivă, sortare și depozitare al deșeurilor din Brașov se va finaliza, cel mai devreme, în anul 2025.
Dacă nu se va realiza, România nu va atinge ţinta pe care UE a fixat-o ţării noastre în acest domeniu, iar românii vor suporta costul penalităţilor impuse de procedura de infringement.
Valeriu Russu