Amenzi și dosare penale pentru importatorii de deșeuri din Uniunea Europeană
Publicat de MIRELA ROTAR, 14 mai 2021, 14:53 / actualizat: 15 mai 2021, 8:14
Promisiunile vin din partea ministrului Mediului, Tanczos Barna, care azi la Tg. Mureș a recunoscut existența acestui fenomen cronic în România, prin care mai multe companii aduc în țară sub diverse denumiri, inclusiv marfă second-hand.
Doar în ultimele două luni, comisarii Gărzii de Mediu Constanţa, împreună cu poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă, au descoperit mii de tone de gunoaie toxice în Portul Agigea, trimise cu vaporul din Germania, a confirmat ministrul Tanczos:
Azi dimineață am vorbit cu comisarul șef Octavian Berceanu, care se află în Constanța alături de procurorul general Dumitru Miclea și instrumentau acest caz. Cei care fac asemenea ilegalități sunt sub lupa ministerului, a organelor de cercetare penală, a Vămii și a Poliției. De foarte multe ori, în baza unor suspiciuni sunt identificați și trași la răspundere și se deschid dosare penale. Există deja o procedură standard în ceea ce privește verificarea tuturor transporturilor suspecte, și tocmai prin această colaborare între Vamă, Poliție, Procuratură și Garda de Mediu, cu siguranță mulți vor fi sancționați penal.
Potrivit Ministerului Mediului, firmele româneşti importatoare depozitează şi ulterior ard gunoaiele pe care nu le pot îngropa sau abandona pe câmp, în păduri, în hale dezafectate sau pur şi simplu pe marginea drumului.
De subliniat că legislaţia Românească permite importul de deşeuri doar în vederea valorificării într-o instalaţie autorizată, însă deşeurile periculoase nu pot fi recliclate în România.
Valeriu Russu