Braşovul, primul oraş care va colecta selectiv deşeurile în școli
Publicat de Corina Muntean, 9 aprilie 2021, 11:40
Primăria şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov au semnat zilele trecute un acord de parteneriat privind implementarea programului ASAP de colectare selectivă a deşeurilor în vederea reciclării în toate şcolile din oraş.
Astfel, Braşovul devine primul oraş care se alătură la nivel naţional iniţiativei ASAP după ce în luna februarie ASAP România a demarat un program pilot de colectare selectivă a deşeurilor în unităţile de învăţământ din Sectorul 6 al Bucureştiului.
Colectarea selectivă deșeurilor de către elevi nu are legătură cu contractul de salubritate pe care școlile îl au deja încheiat, a explicat pentru Radio Târgu Mureș inspectorul școlar general al județului Brașov, Ovidiu Tripșa:
E un parteneriat de colectare selectivă a deșeurilor din unitățile de învățământ din municipiu, în care sunt implicate 52 de unități, adică toate: grădinițe, școli gimnaziale și licee. De acolo, într-o primă fază am înregistrat câte corpuri de clădire avem, câte holuri, câte săli de clasă și în sensul acesta de câte recipiente am avea nevoie pentru colectarea pe fracții a acestor deșeuri, respectiv hârtie, sticlă, plastic și metal. A fost o discuție privind partea educativă, cât de mult putem dezvolta conștientizarea colectării selective la nivelul elevilor.
Inspectorul școlar general speră ca în toamnă, când lucrurile vor sta mai bine din punct de vedere sanitar, elevii să poată veni la cursuri iar programul să poată fi pus în practică.
Elementele de cost și de infrastructură – containere, transport – revin administrației locale și partenerului, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea:
În cadrul parteneriatului, Fundația ”The Institute” va asigura coșurile în clase, pe fracțiuni de deșeuri, coșuri pe holuri și, la fiecare școală, containere speciale pentru fiecare tip de deșeuri reciclabil. Municipalitatea, având în vedere relația contractuală pe care o are cu cei doi operatori de salubritate, deja a discutat crearea unui sistem funcțional, astfel încât operatorii să ridice în timp util containerele de la unitățile de învățământ pe tipuri de fracții. Asta deoarece impactul pe care îl are ridicarea deșeurilor amestecate, este unul negativ.
Copiii vor fi primii din municipiul Brașov care vor colecta selectiv deșeurile. Astfel, cei mici vor da un exemplu adulților, pentru care Primăria pregătește, tot din acest an, un program amplu de colectare selectivă a deșeurilor, în conformitate cu normele europene în materie.
Valeriu Russu