Situaţia financiară este un subiect tabu pentru cuplurile din România
Publicat de Corina Muntean, 5 martie 2021, 10:44
România are cel mai mare procent de cupluri din Europa, pentru care problemele financiare reprezintă un impediment. Situaţia financiară este un subiect tabu pentru 7 din 10 cupluri, arată statistica, iar deciziile sunt în corelație cu educația financiară.
Armonia în familie este dată peste cap atunci când intrevin controverse legate de bani. Discuţiile pe temele financiare reprezintă un subiect tabu pentru 7 din 10 cupluri. Cu cât nivelul venitului este mai mare, iar studiile sunt mai avansate, cu atât discuţiile şi deciziile luate împreună sunt mai reduse, arată raportul European al Plăţilor Consumatorilor, ediţia 2020, prezentat de Intrum România.
Situaţia financiară este un factor decisiv în continuarea unei relaţii sentimentale, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, în acest context regăsindu-se mai degrabă persoanele cu vârste între 22 şi 37 de ani, cu studii şi venituri medii din mediul rural, arată raportul. Deciziile sunt în corelaţie directă cu gradul de educaţie financiară al partenerilor. Astfel, 22% dintre femei şi 31% dintre bărbaţi simt că partenerul nu ia cele mai bune decizii financiare pentru cuplu, deoarece înţelegerea acestuia este limitată în ceea ce priveşte chestiunile financiare. Astfel, 1 din 4 cupluri are discuţii în contradictoriu cu partenerul doar atunci când vorbesc despre bani şi finanţe personale.
Conform barometrului, comparativ cu alte celelalte ţări din Europa, în România se găseşte cel mai mare procent de cupluri pentru care problemele financiare reprezintă un impediment pentru o relaţie fericită. Astfel, 42% dintre respondenţii români cred că o mai bună gestiune a finanţelor în gospodărie le-ar îmbunătăţi relaţia. În acest clasament, România este urmată de Grecia (41%), Polonia (40%), Spania şi Portugalia (39%). Pe de altă parte, 22% dintre partenerii din România declară că situaţia financiară a partenerului este ceea ce îi ţine, totuși, împreună. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în tări precum Spania şi Portugalia, pe când în Ţările Baltice acest aspect nu este luat în considerare de către parteneri.
Raportul European al plăților Consumatorilor vine cu o îmbunătățire a poziției României în 2020 față de 2019, în ce privește bunăstarea financiară. Astfel, țara noastră crește cu o poziție, urcând pe locul 18, dintr-un total de 24 de state. De asemenea, anul trecut, gradul de economisire al românilor a crescut, în ciuda dificultăților economice din contextul COVID-19.
Pe primul loc al bunăstării financiare, în Raportul European al Plăților Consumatorilor se află Germania, Austria și Estonia. Barometrul Bunăstării Financiare este definit ca nivelul de securitate financiară pentru a satisface nevoile și cheltuielile zilnice, consumatorii fiind în control asupra finanțelor personale. El este compus din trei indicatori ce măsoară capacitatea de a plăti la timp facturile, economisirea pentru viitor și alfabetizarea financiară.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.intrum.ro