Primăria Târgu Mureş datorează 20 milioane de lei operatorului de salubritate
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 ianuarie 2021, 18:24 / actualizat: 17 ianuarie 2021, 14:58
Circa 12 milioane de lei din această sumă reprezintă o restanță necolectată de anul trecut de la populație în perioada iunie-decembrie, de fosta administrație a orașului, a declarat consilierul primarului, Ionela Ciotlăuș.
Ea a adăugat că până la finele anului 2020, municipalitatea a primit de la operatorul de salubritate facturi de 24 milioane de lei, din care a achitat 16,6 milioane, iar 8 milioane de lei având scadenţa în luna ianuarie 2021.
Se caută soluţia legală pentru achitarea datoriilor faţă de operatorul de salubritate, însă din acest an municipalitatea a stabilit un tarif pentru populaţie, pe care locuitorii nu îl vor mai achita la asociaţiile de proprietari, cum a fost în trecut, ci direct la Primăria Târgu Mureş:
Probabil din rațiuni electorale, în anul 2020, din iunie până în decembrie, nu s-a aplicat acea taxă. Prin noul contract, municipiul, din bugetul local,va achita, către Sylevy Salubriserv colectarea deșeurilor, prin perceperea acestei taxe. Perioada iunie-decembrie 2020 a rămas în sarcina municipiului, deci din bugetul local, este vorba de o sumă de 12 milioane de lei. Urmează să găsim căile legale pentru a fi achitată către operator, pentru că trebuie să recunoaștem cu toții, aceste deșeuri au fost colectate de la populație și de la agenții economici.
Potrivit consilierului primarului, în baza HCL nr. 249/17 decembrie 2020 a fost introdus regulamentul de instituire şi administrare a taxei de salubrizare, iar în anul 2021 fiecare târgumureșean va plăti lunar cu 1,85 de lei mai mult.
Ionela Ciotlauș a explicat că dacă în trecut, asociațiile de proprietari aveau în evidență câte persoane locuiesc la fiecare imobil și cât datorează, acum fiecare proprietar trebuie să declare pe proprie răspundere numărul de locatari:
În anul precedent, tariful lunar era 10,03 lei pe persoană, iar din 2021 este 11,87 lei. Diferența de preț este de doar 22 de lei pe an/persoană, mai exact de 1,84 lei pe lună. Au ieșit controverse că dacă nu se face declararea numărului de persoane pe fiecare locuință, se va institui taxa pentru trei persoane. Există un algoritm folosit de Statistică, prin care media de consum la unitățile locative este de trei persoane pe locuință. Dar taxa se datorează în funcție de numărul de persoane, pentru acest lucru fiecare proprietar trebuie să vină cu declarație la municipiu, să declare numărul real de persoane din locuință.
Consilierul primarului a mai spus că firma de salubritate a anunțat că va înceta ridicarea și transportul deșeurilor menajere în Tg. Mureș, dacă Primăria nu va achita restanțele.
Ionela Ciotlăuș a precizat că termenul final de plată este 31 ianuarie, deci mai este timp pentru achitarea acestora către operatorul de salubritate.
Contactat de Radio Tg.Mureș, administratorul firmei Sylevy Salubriserv, Illes Botond, a replicat că va organiza zilele următoare o conferință de presă, unde va răspunde la toate întrebările mass media.
Valeriu Russu