Primăriile își asumă costuri din ce în ce mai ridicate cu iluminatul festiv
Publicat de Corina Muntean, 11 decembrie 2020, 12:04 / actualizat: 11 decembrie 2020, 16:05
Orașele din centrul țării nu se regăsesc, însă, la vârful clasamentelor privind costurile de achiziție sau de funcționare ale iluminatului festiv, în studiul efectuat recent de Asociația InfoCONS.
Când vorbim de perioada de funcționare a instalațiilor, municipiul Târgu Mureș se află chiar la coada clasamentului, în 2019 luminile fiind pornite pentru numai 25 de zile, față de media națională de aproape 50.
Totuși, unele orașe au cheltuit mai mult decât altele/ cap de locuitor și există discrepanțe și la achiziția curentului, spune președintele InfoCONS, Sorin Mierlea:
La 100.000 de locuitori unii au cheltuit foarte mult în timp ce altele au cheltuit foarte puțin. Cred că ar trebui să fie o monitorizare mai clară a cheltuielilor cu privire la închirierea sau achiziția unor astfel de produse, iar pe cealaltă parte a costului care este realizat cu curentul pentru aceste produse deoarece aici apare o a 2-a problemă pentru că multe dintre primării achiziționează curent la preț diferit, fapt care nu e în regulă atunci când vorbim de instituții publice, teoretic, când vorbim de instituții publice, cheltuielile ar trebui să fie aproximativ identice în ceea ce privește curentul.
Cel mai mare cost de funcționare a iluminatului festiv a fost înregistrat în Constanța, municipiu care, în 2019, a plătit peste 4000 de lei/ zi față de media națională de circa 650 de lei/zi.
Asociația InfoCONS a realizat luna aceasta un studiu privind costurile iluminatului festiv din toate municipiile reședință de județ din România în perioada 2017-2019, care arată costuri medii de peste 1 milion de lei pe administație, în 2019.
Vlad Todoran