Primăria Târgu Mureș, pregătită să ridice maşinile parcate ilegal
Publicat de Corina Muntean, 6 noiembrie 2020, 14:58
Camera Deputaților a votat marţi legea care interzice instituțiilor publice, persoanelor juridice și fizice să ocupe domeniul public cu maşini, în afara spațiilor marcate expres.
Dacă nu sunt respectate aceste prevederi, maşinile, înmatriculate sau nu în România, pot fi ridicate de Poliția Locală.
Legea se adaugă unui alt act legislativ, apărut anul acesta în luna iunie, care se referă la vehiculele abandonate și fără stăpân, pentru care încă sunt așteptate normele de aplicare, a declarat pentru Radio Târgu Mureș directorul Poliției Locale, Raul Matiș:
La începutul anului 2020, în Tg. Mureș erau 337 de autovehicule abandonate sau fără stăpân. Noi am notificat proprietarii pe care îi cunoșteam, să își mute mașinile de acolo, și în 257 de cazuri proprietarii s-au conformat. N-aș putea să spun unde le-au mutat, dar ridicarea mașinilor fără stăpân sau abandonate nu se poate executa până când nu apar normele metodologice de aplicare a Legii 421 din 2002, după care Poliția Locală are baza legală și poate să treacă la ridicarea mașinilor abandonate și fără stăpân, de pe domeniul public.
Serviciul de Administrare a Domeniului Public din Târgu Mureș este pregătit să înceapă acțiunile de ridicare a maşinilor parcate ilegal.
Anul trecut, Consiliul Local Târgu Mureș a stabilit taxa de 500 de lei pentru ridicarea vehiculului și 250 de lei dacă proprietarul ajunge la mașină înainte de a fi ridicată pe platformă. Se mai plătesc 100 de lei pentru depozitarea până la 6 ore a vehicului, și 120 de lei pe zi pentru depozitare mai mult de 6 ore.
Directorul ADP Târgu Mureș, Florian Moldovan, a explicat pentru RTM că activitățile se realizează prin Biroul Parcări, Garaje şi Ridicări Maşini:
Nu sunt încă norme de aplicare, dar Administrația Domeniului Public are pregătită activitatea de ridicare de mașini abandonate sau parcate ilegal. Spațiile de depozitare sunt asigurate, atât la sediul ADP cât și pe strada Depozitelor unde avem un teren unde se pot depozita acest mașini. Există și taxele aferente pe care trebuie să le plătească proprietarii în cazul în care apar aceste nereguli, taxe care se actualizează annual. Există un serviciu la noi care poate să gestioneze această activitate, precum și o hotărâre de Consiliu local prin care s-a delegat gestiunea acestei activități către Administrația Domeniului Public.
Încă din 2002, România are un cadru legislativ în domeniu, respectiv OUG 21 privind gospodărirea localităților, și legea 421 din 2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniul public.
În Târgu Mureș, de peste 10 ani s-a încercat ridicarea mașinilor parcate ilegal, dar nu a existat un cadru legislativ unitar și complet pentru toate tipurile de nereguli privind staționarea mașinilor pe domeniul public.
Valeriu Russu