Nu există reguli unitare privind cazarea în căminele studențești
Publicat de Corina Muntean, 24 septembrie 2020, 14:45
Universitățile și-au stabilit propriile strategii, ca atare mai multe asociații de studenți din țară cer Ministerului Sănătății să emită decizii în consecință, în contextul epidemiei de coronavirus.
Studenții atrag atenția că există universități care deja fac cazări, deși Guvernul nu a venit cu norme precise de limitare a răspândirii coronavirusului, a declarat pentru Radio Târgu Mureș președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Horia Onița:
S-a pus pe bună dreptate problema modului în care se va face cazarea în cămine, cum se vor pregăti studenții, cum anume vor sta în camere. În continuare în România sunt multe cămine cu grupuri sanitare comune, și acolo există un risc de infectare și mai mare. O altă problemă este legată de suspendare – dacă anumite formațiuni de studiu sunt suspendate, astfel încât să se facă studiu exclusiv online pentru cei cazați, există risc de infectare. Dacă există acest risc, unde îi vei muta, îi vei da afară din cămin, vei închide un palier, vei închide un cămin? Toate aceste întrebări trebuie să aibă un răspuns. Am discutat cu reprezentanții Ministerului Sănătății și noi sperăm ca săptămâna viitoare cel târziu să existe un nou ordin de ministru care să fie mai clar din acest punct de vedere.
La UMFST Târgu Mureș există 6 cămine studențești cu o capacitate de 1.580 de paturi, iar acum sunt cazați 1.408 studenți, în camere cu 2 și 3 paturi.
Pentru studenții care au doar activități online se amână cazarea, pentru a limita numărul de paturi într-o cameră.
Rectorul universității, Leonard Azamfirei :
Am luat decizia ca într-o primă etapă să cazăm în cămin doar studenții care au activități practice începând cu 28 septembrie, respectiv studenții de la facultățile de medicină, medicină internă, farmacie și inginerie. La cei pe care i-am menționat vom adăuga studenții care sunt la categoria ”români de pretutindeni”, îndeosebi din Moldova. Pe măsură ce situația se va ameliora, vom crește numărul de locuri disponibile. Înainte de a-i proteja noi pe studenți, trebuie să se proteje ei. Lucrurile sunt clare din punct de vedere legislativ, și noi ne-am făcut regulile noastre luând în calcul regulile care sunt la nivel național, însă nu accept ideea ca, noi, păstrând ca instituție regulile, dacă cineva nu le respectă și se infectează, din cauza acestui comportament să sufere și alții.
Anual, la căminele Universității de Arte din Tg. Mureș se cazează în jur de 50 de studenți, însă în acest an nu vor fi mai mult de 20 și vor sta câte unul în cameră, a explicat rectorul Sorin Crișan.
Până să vină precizări de la Ministerul Sănătății, acesta a cerut sfatul unor epidemiologi, dacă e necesar să-i testeze periodic pe studenții cazați:
Le-am dat celor de la administrație să facă calculul de spațiu și îi testăm pe studenți într-o anumită periodicitate. Am cerut sfaturi de la un epidemiolog, acum așteptăm să ne comunice, ca să nu facem noi după ureche. Că așa noi, la bunul simț ne dăm seama cam cum ar trebui, și atunci am zis măcar să ne sfătuiască, la cât timp să îi testăm pe studenții care stau în cîmin. În formula actuală cazăm 15-20 studenți, iar de obicei vreo 50.
Asociațiile studențești cer Ministerului Educației creșterea subvenției de cazare, astfel încât să nu cadă tot în responsabilitatea studenților plata unor sume mai mari, privind utilitățile și dotările din cămine.
Valeriu Russu