Criza provocată de pandemia de Covid își lasă amprentele asupra profitului acționarilor
Publicat de Corina Muntean, 31 august 2020, 10:45 / actualizat: 17 septembrie 2020, 18:47
Potrivit calculelor unui fond global de active, dividendele plătite în trimestrul doi acționarilor companiilor au fost mai mici cu 108 miliarde de dolari din cauza pandemiei. 2020 va fi unul din cei mai slabi ani financiari de după recenta criză economică, apreciază finanțiștii.
Dividendele plătite de companiile din întreaga lume au scăzut cu 22% în al doilea trimestru al acestui an, un declin mai accentuat fiind înregistrat în Europa, ca urmare a efectelor pandemiei de Covid-19 care a afectat puternic companiile. Un studiu realizat de firma de gestionare a activelor Janus Henderson relevă că dividendele totale plătite de companii în trimestrul al doilea au scăzut cu 108 miliarde de dolari, anul acesta fiind cel mai slab trimestru aprilie-iunie după 2012. Un sfert dintre companiile care erau aşteptate să plătească dividende în al doilea trimestru şi-au redus plăţile iar o jumătate dintre companiile din acest grup pur şi simplu au anulat complet plata dividendelor. ‘2020 este pe cale să devină cel mai prost an de după criza financiară mondială’, subliniază Janus Henderson, care nu a cunoscut o astfel de degringoladă de la lansarea raportului său, în 2009.Pe plan global, dividendele au scăzut în toate regiunile în această perioadă, cu excepţia Americii de Nord, şi aici factorul decisiv fiind rezistenţa companiilor canadiene. Scăderea dividendelor a afectat însă cel mai mult Europa şi Marea Britanie, unde plăţile s-au redus cu 45% respectiv 54%. În schimb, companiile canadiene, elveţiene şi japoneze au redus cel mai puţin dividendele plătite.
În Germania, pandemia de coronavirus şi un declin major al vânzărilor pe plan global au lovit puternic grupul german Volkswagen. Rezultatele financiare după primele şase luni ale acestui an au dus la o reducere a dividendelor de la 6,50 euro la 4,80 euro pentru o acţiune obișnuită. În primele şase luni din 2020, veniturile Volkswagen au scăzut cu 23%, la 96 miliarde de euro. Fără surpriză, sectoarele cele mai afectate de criză sunt şi cele care au tăiat cel mai mult dividendele, în special cel al financiar şi cel al consumului ciclic. De altfel, Banca Centrală Europeană a recomandat băncilor comerciale să nu plătească dividende și nici să nu răscumpere acțiuni proprii până în ianuarie 2021. Scopul acestei măsuri este de a “păstra capacitatea băncilor de a absorbi pierderile” pricinuite de criză. În sens invers, companiile din sănătate şi comunicaţii au reuşit să îşi menţină dividendele. Pe ansamblul anului 2020, grupul Janus Henderson se aşteaptă la o scădere de 17% până la 23% a dividendelor mondiale, care ar urma să reprezinte totuşi o sumă cuprinsă între 1.100 şi 1.180 de miliarde de dolari.
Janus Henderson analizează, începând din 2009, dividendele plătite de 1.200 cele mai mari companii ale lumii după capitalizarea bursieră.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.