Transferul centurilor ocolitoare, privit cu scepticism de autoritățile locale
Publicat de MIRELA ROTAR, 23 iunie 2020, 13:21 / actualizat: 2 iulie 2020, 8:40
Decizia, anunțată săptămâna trecută de premierul Ludovic Orban, are în vedere degrevarea Companiei Naționale de Drumuri de proiectele de mică anvergură.
Reprezentanta CNAIR, Cristina Amărăzeanu, a declarat pentru Radio Tg.Mureș că o condiție de bază este ca autoritățile locale să ceară expres acest lucru:
O parte din procesul de implicare a unităților administrativ teritoriale este reprezentată de încheierea unui protocol între CNAIR și unitatea locală, astfel încât ei împreună să asigure partea de depunere a aplicației de finanțare prin sistemul electronic și, ulterior, în vederea rambursării cheltuielilor pe care aceștia le vor angaja. La momentul actual, propunerea de modificare a Ghidului solicitantului prin care aceste UAT-uri devin parteneri în proiect, este încă în analiză la Comisia Europeană; nu se așteaptă să nu se aprobe, dar trebuie să vină și un document oficial, astfel încât să nu mai fie beneficiar doar Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Primăria Tg. Mureș nu consideră ideea fezabilă, pentru că o centură ocolitoare trece prin mai multe localități, deci e nevoie de acordul tututor autorităților locale traversate de șosea. Accentul ar trebui pus pe accesarea de fonduri europene, crede purtătorul de cuvânt al Primăriei Tg.Mureș, Cosmin Blaga:
Domnul primar face referire la faptul că nu s-ar teme să preia un astfel de proiect, dar acesta nu se poate realiza de către o singură unitate administrativ teritorială. Centura unui oraș se poate face doar de către aceste asociații zone metropolitane, parcurge suprafața mai multor unități administrativ teritoriale și se știe foarte bine că o primărie nu poate investi pe teritoriul altei primării. O variantă viabilă ar fi ca europarlamentarii să facă lobby pentru absorbția de fonduri, în vederea realizării acestor proiecte.
Nici Primăria Reghin nu este de acord cu propunerile premierului, fiindcă proiectul centurii orașului este într-un stadiu destul de avansat, iar o astfel de măsură ar întârzia implementarea.
Primarul Maria Precup :
Compania Națională a ales varianta optimă, am acceptat și am dat avizul, iar în 16 iunie s-a emis, de către Consiliul Județean, certificatul de urbanism pentru centura ocolitoare a municipiului Reghin; urmează să se facă CF-ul și apoi DPAC-ul. Despre predarea către noi a gestionării acestui proiect, mi se pare inoportun, pentru că toate documentațiile sunt făcute de cei de la Compania Națională de Drumuri și mi se pare normal să nu se tergiverseze cu predare, că asta ar însemna prelungirea termenului de implementare a acestui proiect. Noi sigur nu o să cerem să ne dea nouă să-l gestionăm, pentru că nu avem niciun interes.
Modificarea ghidului solicitanților, privind preluarea de localități a proiectelor propriilor lor șosele de centuri ocolitoare nu implică și transferul finanțării, aceasta fiind asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM, iar cofinanţarea de la Ministerul Transporturilor.
Valeriu Russu