Mii de cereri de șomaj tehnic depuse în Mureș în doar trei zile
Publicat de MIRELA ROTAR, 5 mai 2020, 12:37 / actualizat: 7 mai 2020, 20:40
Numărul total al cererilor, venite în primele zile ale lunii mai din partea firmelor mureșene pentru încetarea contractelor de muncă ale angajaților pe luna aprilie, e aproape cât al celor depuse în luna martie.
Din data de 16 martie, când a început starea de urgență, și până la finele lunii martie, 1.386 de firme mureșene au cerut șomaj tehnic pentru 8.900 de angajați.
Toate cererile au fost plătite în termen de două săptămâni, iar luna aceasta a început depunerea cererilor pentru luna aprilie, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș, Gheorghe Ștef:
Până la ora actuală avem undeva la 1.300 de firme care au depus pe luna aprilie. Eu cred că luna aceasta vom ajunge undeva la 25.000 poate chiar 30.000 de persoane care vor beneficia de șomaj tehnic. Ca număr de firme, eu cred că se va dubla adică vom ajunge undeva la 2.000-2.500 de firme. Domeniile au fost majoritatea: hoteluri, restaurante dar pot să vă anunț că și fabrici foarte multe au fost. Cred că pe luna aprilie vor fi depuse (cereri de șomaj) din toate domeniile.
Toate cererile pentru șomaj tehnic se depun doar pe platforma Autorității de digitalizare a României: www.aici.gov.ro. Administratorii firmelor trebuie să fie atenți cine semnează actele, mai spune șeful AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef:
Revin cu o rugăminte foarte mare: tot a treia cere este semnată de contabil. Nu se poate așa ceva! Toate actele: cererea, declarația și lista cu persoanele avem rugămintea să fie semnate de către administratorul firmei, nu de către contabil. Se întorc actele înapoi din cauza aceasta din cauza că nu le primește platforma. Nici noi nu le putem da în plată dacă actele nu sunt semnate de către angajator.
La nivel național, peste 300.000 de contracte de muncă au fost încetate de la instituirea stării de urgență, potrivit cifrelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Dintre acestea, câte 20% sunt contracte de muncă din domeniul comerțului și din industria prelucrătoare, iar 15% sunt din domeniul construcțiilor.
Cristina Bulbescu