Legislația greoaie împiedică vânzarea doborâturilor de vânt din păduri
Publicat de Corina Muntean, 16 aprilie 2020, 15:16
După furtuna puternică din luna februarie s-au produs căderi masive de arbori, iar în prezent sunt mari probleme de marcare și de vânzare a celor peste 1,3 miloane de metri cubi de doborâturi.
Asta deoarece legislația privind achizițiile publice este greoaie, iar arborii riscă să se degradeze, a arătat directorul Gărzii Forestiere Brașov, Ioan Sandu Mihalte:
Avem probleme cu punerea în valoare, cu vânzarea și exploatarea materialului lemnos doborât. Avem 1 milion de metri cubi de doborâturi pe Harghita, 300.000 pe Mureș și 50.000 pe Covasna. Deja sunt puși în valoare cam trei sferturi din cantitate. Datorită legislației greoaie, acea masă lemnoasă încă nu a apucat să fie exploatată pentru că, după inventariere se fac calculele și rezultă o cantitate concretă, care se scoate la licitație. Iar acel lemn riscă să se degradeze, să piardă din valoare, dar dacă aceasta e legislația, ce să facem? Noi am făcut demersuri de schimbare, către ministerele de resort, așteptăm răspunsurile ca să le transmitem și structurilor silvice.
Purtătorul de cuvânt al Gărzii Forestiere Brașov, Mihai Abutnăriței, a confirmat că o parte dintre furturile de lemne sancționate începând din 16 martie, au provenit de la aceste doborâturi de vânt:
Pe perioada stării de urgență, Garda Forestieră Brașov a desfășurat 54 de controale, au fost confiscați în jur de 300 mc de materiale lemnoase, cu o valoare a prejudiciului de peste 21.000 de lei și au fost aplicate amenzi contravenționale de peste 20.000 de lei. Din neregulile constatate amintim transport fără avize de însoțire, transportul unor cantități mai mari decât cele menționate în avizele de însoțire, tăierea și furtul de arbori, braconajul la speciile de vânat. Cetățenii trebuie să stea liniștiți că Garda Forestieră este în teren, și nu cum se vehiculează, că lucrează online. Respectăm măsurile de siguranță și suntem în teren, să protejăm pădurile României.
În această perioadă, în cele 5 județe aparținând de Garda Forestieră Brașov, s-au plantat 2000 de hectare de pădure, în condiții dificile de izolare legate de criza pandemiei, fără aportul obișnuit al voluntarilor.
Valeriu Russu