Unul din doi angajatori are planuri să-şi relanseze activitatea după ce trece criza provocată de epidemie
Publicat de Corina Muntean, 3 aprilie 2020, 11:07 / actualizat: 6 aprilie 2020, 14:39
Dar, vor avea nevoie şi de bani. Este motivul pentru care iniţiativa pentru Competitivitate a lansat „Ghidul Surselor de Finanţare pentru Companii în Timpul Crizei COVID-19”.
Think tank-ul INACO – sare în ajutorul antreprenorilor care vor să îşi menţină afacerile pe linia de plutire, să îşi păstreze angajaţii sau chiar să îşi dezvolte afacerea pe noile coordonate create de criza noului coronavirus. Este vorba de cea de-a noua ediţie din seria Ghidurilor de finanţare pentru companii, Ghidul Surselor de Finanţare pentru Companii în Timpul Crizei COVID-19”. Domeniile la care face referire noul ghid INACO sunt: sănătatea, extinderea producţiei şi dezvoltare servicii, cercetare, dezvoltare, inovare, dezvoltarea resurselor umane, domeniul piscicol, agricol, pomicol, vitivinicol, dialog social, infrastructură mare în energie şi tehnologie, stimularea mediului de afaceri, a culturii şi a media, iniţiative de sprijin civice şi private. ‘Bani există! Acest ghid adună ultimele noutăţi pentru salvarea companiilor, 48 de oportunităţi active acum pentru finanţare nerambursabilă, nebancară, publică şi privată, naţională şi europeană” spune Andreea Paul, preşedintele INACO şi coordonatorul acestui proiect. Ghidul prezintă în sinteză şi ultimele modificări legate de ajutoarele de stat, acordarea şomajului tehnic, de acordare a certificatelor de urgenţă, şi alte aspecte importante pentru mediul de afaceri din legislaţia europeană şi naţională, adoptate în contextul pandemiei epiedmiologice COVID-19, precum şi măsurile comunicate de autorităţi cu impact asupra beneficiarilor finanţărilor europene. Ghidul ar putea fi un instrument de real ajutor pentru mediul de afaceri, în condiţiile în care, un sondaj Best Jobs arăta că peste 50% dintre angajatorii români au planuri să îşi continue afacerile, în ciuda agravării pandemiei de coronavirus. Totodată, analizele experţilor bancari previzionează că economia Romaniei va intra într-o contracţie severă, cu o scădere a produsului intern brut (PIB) de peste 4,7%, însoţită de un deficit bugetar de 7,3% şi de o rată a somajului de 11%. Astfel că antreprenorii sunt nevoiţi să caute surse alternative de finanţare, iar statul trebuie să se asigure de o infuzie sporită de lichidităţi în economie. În această situaţie, fluidizarea absorbţiei fondurilor europene, fără rabat de la integritate, poate ajuta. E necesară debirocratizarea şi digitalizarea completă a absorbţiei tuturor fondurilor europene dedicate mediului privat, care să facă posibilă continuarea depunerii de proiecte şi evaluarea lor în condiţii de distanţare socială”conchide Andreea Paul, preşedinte INACO.
Sursa: www.inaco.ro
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.