Urși periculoși în mai multe localități mureșene
Publicat de MIRELA ROTAR, 4 martie 2020, 13:25 / actualizat: 11 martie 2020, 21:38
Pe o rețea de socializare au apărut câteva imagini cu distrugeri făcute ieri de un urs, iar un internaut a anunțat zilele trecute că la Cucerdea, la saivanul cu oi a unui cioban, a fost văzut dând târcoale un urs adult.
Deputatul PMP de Mureș Marius Pașcan a dat și exemplele localităților Bărdești și Lăureni, zone în care tot zilele acestea a fost semnalată prezența unor urși.
Parlamentarul de Mureș speră să fie aprobată legea care simplifică procedura birocratică de eliminare a urșilor periculoși, pe care a încercat să o promoveze anul trecut:
Urșii atacă din nou gospodării ale mureșenilor, s-a întâmplat în comuna Sântana, la Bărdești, la Lăureni. Am solicitat ca în temeiul dispoziției Ministerului Afacerilor Interne, din vara anului trecut, cei responsabili să procedeze la măsuri de urgență, pentru că o dată ce ursul a atacat, revine în același loc (deja de o săptămână la Lăureni revine același urs, de pildă) și nu se mai sperie, nici la vederea focului nici la petarde. Oamenii stau cu teamă, înfricoșați, ascunși în case și se uită cum li se distrug bunurile.
Administratorul Fondului de vânătoare ”Diana” din Luduș, Ioan Sălcudean, a arătat că tot ieri au fost produse pagube în zona localităților Cucerdea, Lăscud și Giuluș.
Acesta a subliniat că vânătorii nu pot interveni dacă nu primesc aprobare, ei se rezumă să alunge ursul, care, se pare, că a acționat în zona celor trei localități:
Aseară a fost urs pe Giuluș, unde a făcut pagubă de 7000 de lei la oi. Apoi, tot aseară, la Lăscud, a luat la un om o oaie. Și tot ieri a fost la Cucerdea. Omul să meargă la primărie, primarul face o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență, exact cum a făcut și Ogra, chiar mi-au trimis actele, acum lucrez la ele. E posibil să fie același urs. Deci ursul a fost la Lăscud, dincolo de deal de la Cucerdea, și la Giuluș, în partea cealaltă. Știu, că am trimis paznicul, că poate de aceea s-a mutat ursul că a fost alungat cu focuri de armă, dar noi mai mult nu putem face.
Amintim că toamna trecută în localitatea Cucerdea, un cioban a fost ucis de un urs, iar oamenii au fost atenționați că trebuie să-și protejeze animalele, inclusiv prin achiziționarea de gard electric.
Primarul din Cucerdea, Vasile Morar, spune că nu a fost anunțat de situația petrecută aseară, însă a amintit că toamna trecută în localitate un cioban a fost ucis de un urs:
A fost o perioadă, undeva în toamnă, când au fost și victime aici, la Cucerdea. Atunci am anunțat toți ciobanii ca în momentul când sesizează apariția ursului, să mă informeze pentru a putea dispune măsurile necesare. Ori, la ora când discutăm, pe mine nu m-a informat nimeni. Le-am spus ciobanilor că în primul rând ei trebuie să-și protejeze animalele, să-și cumpere gard electric, pentru că eu mă asigur să nu intre în sat, în intravilan. Acel cioban are saivanul undeva în hotar, nu e intravilan.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit azi, de la ora 12,00, la solicitarea prefectului de Mureș pentru a analiza situația. Vom reveni cu concluziile întrunirii.
Prefectul de Mureș, Mara Togănel a convocat o ședință a grupului de lucru pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de prezența urșilor, în localitățile din județ.
Directorul APM Mureș, Dănuț Ștefănescu, a precizat că s-a cerut eliminarea ursului din zona Cucerdea, cel care a produs, anul trecut, decesul unui cioban:
Până în momentul de față, în județul Mureș avem opt cereri pentru constatarea pagubelor și evaluarea despăgubirilor care trebuie acordate. Iar astăzi am primit și o cerere de derogare din zona Giuluș, de unde am avut și anul trecut probleme mari, pentru a se recolta un urs.
Instituția Prefectului – Județul Mureș va transmite o adresă Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, solicitând aprobarea cotelor de prevenție la urși, spre a se reduce riscul apariției pagubelor și accidentelor.
Valeriu Russu