5 decembrie, Ziua cafelei turcești
Publicat de MIRELA ROTAR, 5 decembrie 2019, 09:48 / actualizat: 22 decembrie 2019, 17:49
Cafeaua turcească, care ocupă un loc important în cultura turcă încă din secolul al XI-lea, a fost înscrisă în lista Patrimoniului cultural universal UNESCO în 2013 iar ziua de 5 decembrie a fost desemnată „Ziua Cafelei Turceşti”.
UNESCO a declarat cafeaua turcească patrimoniu cultural viu, pentru că îndeplinește criteriul de a fi „transmisă din generație în generație în familii turcești, iar cunoștințele și meșteșugurile sunt în strânsă legătură cu tradiția cafelei turcești, întărind o identitate și continuitate, consolidând coeziunea socială și deschiderea prin ospitalitate și divertisment”.
Preparată într-un mod special, cafeaua turcească este un simbol al prieteniei, un instrument pentru a ghici viitorul și un pretext pentru povești.
Este foarte important să consumi cafea turcească proaspătă, mai ales datorită gustului și aromei. Cafeaua turcească se prepară într-un ibric special, numit „cezve” iar zaharul se adauga in timpul preparării, nu după. Nu se pune niciodata frișcă sau lapte. Cafeaua este întotdeauna servită în cești. Este singura cafea care după consumare lasă zaț pe fundul ceștii. Se servește cu caimac gros pentru că ajută cafeaua să rămână caldă pentru o perioadă lungă de timp.
O tradiție turcească spune că dacă mirele, care vine cu familia la pețit, primește cafea cu sare, viitoarea mireasă nu vrea să se căsătorească sau îi testează caracterul.
„O ceașcă de cafea nu se uită timp de patruzeci de ani”, spune un vechi proverb turcesc.
Dana Boieriu