Comitetul pentru combaterea bolilor la animale, întrunit azi, la Brașov
Publicat de MIRELA ROTAR, 30 octombrie 2019, 13:42 / actualizat: 31 octombrie 2019, 7:08
Este a treia ședință a Comitetului local pentru combaterea bolilor la animale, după ce, cu 10 zile în urmă au fost descoperiți trei porci mistreți infectați cu pestă porcină africană, a declarat pentru Radio Tg.Mureș prefectul Marian Rasaliu:
Au fost găsiți doi porci mistreți morți, într-o pădure pe raza UAT Homorod de lângă Rupea, și ulterior a mai fost descoperit un cadavru de mistreț la 150 de metri depărtare de cele două găsite anterior. Acestor mistreți li s-au prelevat probe, care au fost analizate la Institutul specializat din București și, din păcate, au fost pozitive la virusul pestei porcine africane. În dimineața aceasta a avut loc a treia ședință a Comitetului local pentru combaterea bolilor la animale. Boala a fost descoperită în pădure și nu a intrat în zonele locuite.
Săptămâna trecută au fost identificate două cadavre de mistreț iar testele au arătat că animalele au murit de pestă porcină africană. Sâmbătă a fost găsit și al treilea cadavru de mistreț mort de pestă porcină africană. Autoritățile au luat măsurile legale care se impun pentru ca boala să nu se răspândească în județ și să nu ajungă la gospodării sau la ferme.
Astfel, în zona Homorod se va trece la vânarea urșilor, a lupilor, vulpilor, șacalilor și corbilor, care sunt un potențial factor de răspândire a bolii, chiar dacă aceste animale nu sunt afectate de pesta porcină africană. Pentru această extincție a prădătorilor este nevoie de autorizație de la Ministerul Mediului iar solicitarea s-a făcut deja.
În zona infectată se fac operațiuni de dezinfecție, atât pe căile rutiere, cât și în localități. Dorin Enache spune că a avut succes în combaterea gripei aviare și speră să obțină rezultate pozitive și de această dată.
Valeriu Russu