Asociația Editorilor din România: manualele trebuie pregătite cu 12 luni înainte de începerea școlii
Publicat de MIRELA ROTAR, 3 octombrie 2019, 16:02 / actualizat: 3 octombrie 2019, 17:09
Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România (AER), Mihai Mitrică, a comentat pentru Radio Tg.Mureș situația manualelor școlare, care, la o lună de la începerea anului școlar, încă lipsesc de pe băncile școlilor.
Mitrică a arătat că principala cauză este întârzierea licitației pentru manuale, dar și modul defectuos în care se face evaluarea acestora, de către oameni nepregătiți.
Pentru ca manualele să ajungă în școli la timp, pregătirea acestora ar trebui să înceapă cu un an înainte, crede directorul Asociaţiei Editorilor din România:
Statul a reușit, la un moment dat, timp de 4 ani, să aibă un sistem perfect funcțional de producere și achiziție a manualelor de către Minister. Acest sistem a fost făcut funcțional cu ajutorul Băncii Mondiale, care ne-a învățat că o licitație pentru manuale se începe cu 12 luni înainte de momentul în care manualele trebuie să fie pe bănci. Aceste 12 luni sunt arhisuficiente pentru producerea conținutului, pentru împachetarea lui într-o formă fizică agreabilă elevului și ușor de lucrat cu ea și pentru eventualele contestații.
Mihai Mitrică subliniază importanța manualelor în formarea tinerilor și este de părere că nu se va putea trece doar la metode digitale de predare și învățare:
Resursele educaționale deschise sunt, în toată lumea, complementare producției de manuale, folosirii manualelor la școală și nu pot, în niciun caz, să suplinească ceea ce se folosește în momentul de față. Cine se iluzionează că va reuși să facă învățământul gratuit folosind resurse gratuite aflate pe internet, se va trezi, de fapt, cu o mare cacialma. Vom avea un sistem din ce în ce mai desprins de realitate, care nu își va putea pregăti produsul, care sunt elevii, pentru societatea care îi așteaptă.
La începutul acestei luni, Ministerul Educației a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru lipsa manualelor de limbă română speciale și a noilor programe școlare speciale la limba română pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar.
Raluca Creț