Noile construcții și aprovizionarea cu medicamente și hrană, întârziate la Spitalul de Urgență Tg Mureș din cauza legii Achizițiilor
Publicat de Corina Muntean, 25 septembrie 2019, 17:31
Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș a demarat, la începutul lunii aprilie, procedura de licitație publică pentru construcția unui corp de clădire în curtea spitalului, destinat spitalizărilor de zi.
Noua clădire va avea circa 4.400 de mp, 3 etaje, și o serie de spații conexe, proiectul fiind în valoare de peste 23,5 milioane de lei, fără TVA.
Prima licitație a fost însă contestată, a precizat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, dr. Claudiu Puiac:
Pentru Spitalizarea de zi, procedura de achiziție publică este finalizată dar, din păcate, este contestată, având în vedere celebra Lege 98 și mai avem o procedură de achiziție publică care este finalizată pentru vestiare, unde căutăm finanțare pentru a începe proiectarea și construcția. Cu Legea achizițiilor publice nu numai aici are de suferit spitalul, ci cam toată aprovizionarea spitalului are de suferit.
În funcție de decizia Curții de Apel, procedurile de construcție ar putea fi întârziate cu încă 3 luni.
De asemenea, partea de vestiare depinde de realocările financiare de la Ministerul Sănătății, spune directorul financiar al Spitalului Clinic județean de Urgență Târgu-Mureș, Florin Crăciun:
Dacă va fi o soluție favorabilă, atunci mergem în continuare și putem solicita banii, dacă nu, trebuie reluată toată procedura și atunci toți termenii de execuție se decalează. Au fost două oferte iar departajarea s-a făcut la partea financiară. Diferența a fost de un milion de euro între cei care au câștigat și cei care au contestat. La investiția pentru vestiare cred că o să avem alocați bani, anul acesta, pentru faza de proiectare, pentru că pe grafic, nu ne mai încadrăm decât cu proiectarea. Chiar dacă Ministerul ne-ar da banii, nu reușim să-i cheltuim până la sfârșitul anului pe partea de construcție efectivă a lucrărilor.
Problemele legate de Legea achizițiilor publice afectează nu numai proiectele de construcții ci și aprovizionarea Spitalului de Urgență din Târgu-Mureș.
Într-o situație asemănătoare se află și Spitalul Județean Mureș dar și celelalte spitale mari din țară.
La o întâlnire pe care au avut-o în această vară cu conducerea ANAF, managerii de spital au primit asigurări că vor fi luate măsuri legislative, spune șeful Spitalului de Urgență din Tg.Mureș, Claudiu Puiac:
Sunt greutăți pe care le întâmpinăm, atât în aprovizionarea cu medicamente, cu consumabile medicale, chiar și cu hrană. Trebuie să redemarezi toate procedurile de achiziții publice, timp în care, logic, ai deficiențe în aprovizionare. Pe de altă parte, noi trebuie să ne încadrăm la o sumă medie de 10 lei pe zi pentru hrana unui pacient. Sunt probleme în aprovizionarea cu heparină, vor fi probleme în aprovizionarea cu protamină, din câte știu, chiar și cu unele citostatice am avut probleme cu aprovizionarea… Această Lege a achizițiilor publice defavorizează, în special, spitalele mari cu rulaj foarte mare.
Lipsa spațiului pentru spitalizarea de zi este motivul pentru care Spitalul de Urgență din Târgu-Mureș a fost declasificat de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate la gradul IV de competență cu încredere redusă.
Totuși, Spitalul deține Categoria 1A la capacitatea profesională și medicală între unitățile de urgență.
Termenul de conformare al noilor cerințe este de încă doi ani.
Amplasamentul ar urma să fie finanțat din fondurile Ministerului Sănătății și ale Consiliului Județean Mureș.
Cristina Bulbescu