Transportul studenților mureșeni pus sub semnul întrebării
Publicat de Corina Muntean, 25 septembrie 2019, 16:28 / actualizat: 27 septembrie 2019, 9:45
Studenții care au viză de flotant sau domiciliul în mediul urban pot beneficia de gratuitate la transportul în comun.
Cei care provin din mediul rural, sau sunt nevoiți să facă naveta din afara localității, trebuie să achite un abonament a cărui valoare este parțial decontată.
Purtătorul de cuvânt al UMFST „George Emil Palade” Teodora Mîndru:
În baza hotărârii de guvern 309 din 6/05 1996, studenții UMFST „George Emil Palade” din Târgu-Mureș,care fac naveta din alte localități beneficiază de o reducere de 50% din valoarea abonamentului. De regulă, sumele sunt decontate lunar. În practică, se fac liste la decanatele facultăților de care aparțin studenții iar la începutul fiecărei luni ei sunt remunerați cu jumătate din valoarea abonamentului lunii precedente.
Deși reprezentantul universității susține că nu există probleme cu deconturile, studenții spun că lucrurile nu stau chiar așa:
Eu locuiesc în Voivodeni, județul Mureș. Autobuzul circulă în fiecare zi, costul se ridică la 15 lei, tur-retur, însă transportul nu este decontat iar astfel prefer să circul cu mașina deoarece este mai confortabil.
Eu locuiesc în comuna Deda și fac naveta cu trenul la sfârșitul fiecărei săptămâni. Studenții beneficiază de gratuite pe tren. Ar exista si microbuz doar că transportul nu este decontat.
Eu vin din Nazna, pot circula cu două autobuze diferite. Prețul biletului este de 8 lei, tur-retur și nu este decontat.
La Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș învață peste 12.000 de studenți, însă nu există statistici referitoare la numărul de navetiști întrucât situația se schimbă de la lună la lună.
Vlad Todoran