Noi prevederi privind acreditarea spitalelor
Publicat de Corina Muntean, 9 august 2019, 17:18
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care spitalele sunt obligate să afișeze la intrare – vizibil – informații despre categoria de acreditare primită.
Cele două spitale mari din Târgu-Mureș sunt acreditate și vor afișa aceste informații când va fi cazul.
Spitalul de Urgență îndeplinește condițiile pentru a fi plasat în categoria II, însă a fost încadrat la grad redus de încredere din cauza unui plan de conformare ce prevede și o construcție nouă.
În ceea ce privește calitatea actului medical și clasificarea spitalelor de urgență, Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Mureș are clasificarea I, respectiv I-A, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș managerul instituției, dr. Claudiu Puiac:
Da, suntem acreditați. Suntem categoria IV – spital cu încredere redusă. Indicatorii de calitate i-am îndeplinit în proporție de aproape 86%, deci în categoria II puteam să intrăm cu posibilități de intrare chiar în categoria I. A fost, însă, un ordin al Ministrului Sănătății care ne obligă la înființarea unei structuri total separate de spitalizare de zi și a trebuit să cerem un plan de conformare până la sfârșitul anului 2020. Dacă vom obține finanțare pentru finalizarea acestei structuri de spitalizare de zi, atunci automat vom trece în gradul II de încredere.
Prima etapă de acreditare a fost obținută și de Spitalul Clinic Județean Mureș, spune managerul interimar al unității, dr. Ovidiu Gîrbovan:
Suntem acreditați în 2016 și urmează a doua etapă de implementare a indicatorilor pentru acreditare care va fi anul viitor. Lucrăm intens la acest lucru. Aceste grade de acreditare nu înseamnă că considerăm siguranța spitalului sau profesionalismul sau capacitatea spitalului de a asigura anumite servicii în funcție de aceste grade. Aceste grade sunt doar orientative și care pot fi considerate chiar un stimulent, care îți arată deficiențele și care în viitor trebuie să le elimini.
Spitalul Clinic Județean Mureș este cea mai mare unitate medicală din județ. Funcționează în 14 clădiri, toate vechi, unele de patrimoniu. Anual, sunt tratați aici peste 35.000 de pacienți care au internări continue și peste 45.000 cu internări de zi, la care se adaugă circa 60.000 de consultații în ambulatorii.
Cristina Bulbescu