Din această săptămână apare pe piață tradiționalul usturoi de Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 22 iulie 2019, 12:20 / actualizat: 22 iulie 2019, 17:31
Pentru prima dată, fermierii din județ au cultivat usturoi pentru comercializare la scară largă, grație unui program de susținere în valoare de 3.000 euro pentru fiecare hectar. În total, 9 fermieri au cultivat 7,55 de hectare de usturoi.
Primele tone de usturoi au fost deja vândute, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
Un fermier a reușit deja să valorifice 6 tone de usturoi la o fabrică de conserve. În continuare, avem fermieri care de săptămâna aceasta vor ieși și cu usturoi pe piață. Deja a fost recoltat usturoiul, cam 90% din suprafață, însă îl mai lasă puțin să se usuce și fiind ocupați cu recoltatul, după aceea urmează să-l găsim pe piețele noastre. În total, cred că avem vreo 30 de tone recoltate și continuă recoltarea.
Cultivarea pe scară largă a usturoiului a debutat greu în județul Mureș, dar s-a dovedit a fi o afacere profitabilă, spune directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
Producătorii noștri au fost puțin reticenți la această cultură, însă se pare că am reușit totuși să înscriem suprafețele acestea cu usturoi și anul viitor sperăm că vom găsi mai mulți fermieri pentru că subvențiile sunt atractive și, oricum, nu este o cultură foarte pretențioasă. Este o cultură sănătoasă și românii aleargă după usturoiul românesc. Decât să mâncăm usturoi din China sau din alte țări, tratat cu fel de fel de substanțe cancerigene, trebuie să-l preferăm pe cel românesc care este natural și foarte bun.
Potrivit programului guvernamental, fermierii trebuie să demonstreze că au producții de cel puțin 3 kg de usturoi pe o suprafață de 10 mp.
Producțiile sunt însă cu mult mai mari deoarece mureșenii au folosit soiuri performante cu producții ridicate la hectar.
Cristina Bulbescu