Pentru băile sale sărate, localitatea mureșeană Ideciu de Jos ar putea fi declarată stațiune
Publicat de Corina Muntean, 15 mai 2019, 19:18
Este speranța primarului comunei, Lucian Feier, care a fost asigurat zilele trecute de către ministrul Turismului, Bogdan Trif, că va ajusta noua lege pentru ca să poată fi incluse și localități cu capacități mici de cazare:
Acesta a explicat că din 2015 de când ștrandul cu băi sărate a devenit proprietatea localității, toate investițiile, de circa 300.000 de lei s-au făcut din fonduri locale.
Asta deoarece Ideciu de Jos nu este încă declarată stațiune, precizează primarul Lucian Feier:
S-a făcut în fiecare an câte o investiție, iar anul trecut am reușit ră realizăm un nou bazin, și să avem apă caldă la dușuri. Ștrandul cu apă sărată oferă tratament pentru sistemul nervos, aparatul respirator, afecțiuni ginecologice, reumatism, plus nămolul mineral, pentru genunchi, șolduri, încheieturi. Nu avem statul de stațiune, însă chiar ne-a trecut pragul acum două zile ministrul Tuirsmului, Bogdan Trif, și i-am spus că la o comună de gradul trei ne este imposibil să devenim stațiune, atâta timp cât ne cer minimum 100 de locuri de cazare. Noi avem două pensiuni cu 23 de locuri. Domnul ministru ne-a spus că o să încerce să reducă locurile de cazare care se vor cere în noua hotărâre, la 30.
Băile Sărate de la Ideciu de jos există dinaintea primului Război Mondial, când s-a descoperit izvorul cu apă sărată, existând mai multe etape de renovare și dezvoltare, în anii 1934, 1980 și după 1990 în două rânduri sa amenajat ștrandul.
Ștrandul este deschis de luni până duminică în intervalul 08:30 – 21:00, prețul de intrare fiind de 12 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.
Mai există o terasă unde se poate servi masa, cabine de dezbrăcare, dușuri cu apă rece și caldă, și un spațiu pentru împachetări cu nămol.
Valeriu Russu