Creștere susținută a economiei românești
Publicat de Corina Muntean, 7 mai 2019, 11:00
Economia României a urcat anul trecut pe locul 15 la nivelul Uniunii Europene, ca nivel al PIB-ului exprimat în euro (valori nominale).
România a trecut pragul celor 200 de miliarde de euro la nivelul Produsului Intern Brut exprimat în euro, depășind după Grecia în 2017, o altă economie semnificativă a continentului, Portugalia, țară populată însă de doar 10,6 milioane de locuitori, adică jumătate din populația țării noastre. Chiar dacă avansul economiei României exprimat în euro a fost de 10,8% anul trecut, creşterea în termeni reali a fost de doar 4,1%. Efectul majorărilor de venituri în lei (+30% nominal în T4 2018 faţă de T4 2017) a condus automat la creşterea semnificativă a puterii de cumpărare în euro, dar a antrenat și un efect secundar negativ, respectiv extinderea deficitelor externe şi introducerea unor dezechilibre în economie, arată www.cursdeguvernare.ro.
Pe anul 2018, cu 202,9 miliarde euro PIB suntem în urma Cehiei, cu un regim valutar similar cu al nostru, care ne depășește cu doar 4 miliarde de euro, la o populație însă înjumătățită, sau egală cu a Portugaliei. La nivelul Uniunii Europene se poate observa o concentrare puternică a forței economice la nivelul celor mai mari cinci țări, deşi ponderea a scăzut sub 70% în PIB-ul total. Germania trece de o cincime din rezultatul Uniunii și devansează cu peste şase puncte procentuale, ca pondere în PIB-ul UE, Marea Britanie (cu valoarea PIB în euro influenţată semnificativ de cursul lirei sterline) precum şi Franţa cam cu aceeași valoare a PIB-ului ca și britanicii. Mult în spatele lor, Italia şi Spania luate împreună nu ajung nici pe departe la rezultatul german, dar sunt singurele care trec pragul de 1.000 miliarde de euro, PIB pe 2018. Urmează cinci țări care au valori ale PIB mai mari de 2% din PIB-ul total al UE și cumulează aproape o șesime din rezultatul economic. Conform portalului Curs de Guvernare, Olanda (773,4 miliarde euro) și Austria (386,1 miliarde euro) delimitează acest pluton al economiilor de mărime medie.
De remarcat revelația acestui grup, Polonia, care a urcat deja pe locul 7. Cu un PIB cam de două ori şi jumătate mai mare decât al nostru (la o populație dublă față de a României), ea a trecut la începutul acestui deceniu de Belgia și anul trecut a surclasat Suedia. România se află în mijlocul plutonului celor nouă țări, denumite semnificative deoarece reprezintă mai mult de 0,5% din PIB-ul Uniunii. Singura ţară pe care o mai putem devansa pe termen mediu este Cehia. Este și motivul pentru care strategii care planifică dezvoltarea economică pe termen mediu o pot lua ca reper iar, pe termen lung, putem viza Finlanda, a cărei evoluţie a fost ceva mai ştearsă în ultimii ani. În fine, ar mai fi cele nouă țări rămase sub pragul de 0,5% din PIB-ul UE. Ele adunate înseamnă cam 90% din Austria, fiind mai puțin semnificative pentru rezultatele de ansamblu. Tot pentru referinţă, Bulgaria şi Croația, plus cele trei state baltice, de-abia ajung să reprezinte ceva mai mult decât economia României, atâta cât este ea.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.cursdeguvernare.ro