Consiliul Uniunii Europene a aprobat noua directivă europeană privind drepturile de autor
Publicat de Corina Muntean, 15 aprilie 2019, 18:20 / actualizat: 15 aprilie 2019, 19:21
Consiliul Uniunii Europene a aprobat noua directivă europeană privind drepturile de autor, pe care statele membre trebuie să o transpună în legislaţia naţională în doi ani de la publicare.
Uniunea Europeană afirmă că noua directivă va aduce beneficii importante autorilor şi consumatorilor, însă măsurile sunt criticate de activiştii pentru libertatea internetului şi de companii tehnologice, care le consideră o ameninţare la veniturile din publicitate.
Noua directivă privind drepturile de autor va aduce beneficii concrete cetăţenilor, sectoarelor creative, presei, cecetătorilor, educatorilor şi instituţiilor de patrimoniu cultural. Noile reguli vor stimula jurnalismul de calitate în spaţiul comunitar şi vor oferi o protecţie mai bună autorilor şi artiştilor europeni. Marile platforme online vor fi nevoite să plătească în multe situaţii editorilor de presă pentru preluările unor fragmente de informaţie, pentru linkurile către site-urile de ştiri. Platformele vor trebui de asemenea să semneze acorduri de licenţiere cu artiştii pentru utilizarea muncii lor. Noile norme prevăd şi responsabilitatea platformelor pentru conţinutul încărcat de utilizator, ceea ce impune aplicarea de filtre. De asemenea, directiva sprijină folosirea materialelor protejate de drepturi de autor în scopul cercetării şi conservării patrimoniului cultural.
Totodată, statele membre au luat măsuri pentru a creşte numărul de programe tv şi radio disponibile online pentru consumatorii europeni. Directiva adoptată astăzi va facilita acordarea de licenţă pentru materiale protejate prin drepturi de autor conţinute în astfel de programe, încât acestea să poată fi puse la dispoziţie pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Directiva acoperă toate programele radio, ştirile tv şi programele de actualitate, precum şi emisiunile care sunt finanţate integral de producţiile proprii ale radiodifuzărilor.
În plus, directiva facilitează eliminarea drepturilor de autor în cazul în care un program radio sau tv difuzat într-un stat membru este retransmis simultan şi neschimbat într-o altă ţară de pe teritoriul Uniunii Europene.